Reportage.

2016-12-08 14:23
 • Christina Bjernhagen och Sara Beijer på Frälsningsarmén i Norrköping hoppas inte     bara kunna bidra ekonomiskt till en god jul för behövande utan även till julefrid i hjärtat. Bild: Lisa Karlsson
  Christina Bjernhagen och Sara Beijer på Frälsningsarmén i Norrköping hoppas inte bara kunna bidra ekonomiskt till en god jul för behövande utan även till julefrid i hjärtat.
 • Julinsamlingen "Håll grytan kokande" är i full gång i Norrköping. Insamlade medel går till julbidrag för behövande. Bild: Lisa Karlsson
  Julinsamlingen "Håll grytan kokande" är i full gång i Norrköping. Insamlade medel går till julbidrag för behövande. 

De vill bidra till julefrid

Gömda flyktingar och fattiga pensionärer. De grupperna är några av de vanligt förekommande bland dem som ansöker om julpeng hos Frälsningsarmén. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utanför dörren till Frälsningsarméns lokaler i Norrköping står en kvinna med en lapp i handen. Ett stycke bort kommer en man för att hämta samma blankett. I dag är sista dagen för ansökan om ekonomiskt stöd till jul hos Frälsningsarmén. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag har inte hunnit räkna årets ansökningar ännu, men förra året var det 110 familjer som fick hjälp, berättar Christina Bjernhagen föreståndare för det sociala arbetet på Frälsningsarmén i Norrköping och lägger handen på en stor hög av ansökningar. 

Många gömda och pensionärer

Att kunna sätta en liten guldkant på julen är förhoppningen hos dem som ansöker. Det kan handla om en slant för att kunna köpa julmat, paket till barnbarnet eller kläder. Pengarna kommer från Frälsningsarméns julinsamling med den klassiska parollen ”Håll grytan kokande”. 

– Det är många gömda som kommer till oss. Och asylsökande som inte får pengarna att räcka till. Ja, och barnfamiljer och pensionärer, berättar Christina Bjernhagen. 

Just gömda och pensionärer är två grupper hon har sett mer än väntat av bland ansökningarna. 

– Det är pensionärer som vill ge det lilla extra till sina barnbarn, men som inte får sin pension att räcka till, berättar hon. 

Då och då under samtalet knackar det på dörren eller fönsterrutan. Det är många som vill lämna in sina ansökningar i dag. 

– Just ekonomin och när den inte går runt är väldigt påfrestande för hur man mår. Många vuxna pratar om att barnen har krav och så vidare. Att det är vissa saker de säger att de måste ha. Och där är samtalet viktigt för oss. Att samtala om vad som är rimligt och vad som är viktigt – egentligen, säger Christina Bjernhagen. 

Välbesökt julbord

Förutom julbidraget arrangerar Frälsningsarmén ett julbord på juldagen, bestående av skänkta varor. 

– Till det får vem som helst komma. Förra året var vi över 100 personer, berättar Sara Beijer, kårledare. 

Totalt under 2015 fick 297 hushåll ekonomisk hjälp av Frälsningsarmén i Norrköping. Vissa vid ett tillfälle och andra vid flera. Tanken är att hjälpen ska vara ett komplement till samhällets ansvar i de fall där människor hamnar mellan stolarna. Som till exempel när en person befinner sig i ett glapp mellan Försäkringskassans och a-kassans utbetalningar. 

– Det familjerna ofta får är presentkort mat, eller presentkort för att handla kläder på Myrorna, berättar Sara Beijer. 

Barnfattigdom

Senast antalet fattiga barn i Norrköping räknades var 2013. Då bodde det 27 000 barn mellan 0–17 år i staden. Av dessa växte ett av tjugo barn upp i fattigdom under hela eller delar av sin barndom, enligt kommunens egna siffror. Rädda Barnens statistik från samma år visade däremot på att ett av fem barn levde i ekonomiskt utsatta hushåll i Norrköping. Barn till ensamstående föräldrar och barn till utlandsfödda löper störst risk att hamna i barnfattigdom.