Kultur & Nöje.

2017-09-22 12:00
Sedan ett drygt år tillbaka jobbar Robin Cederlund, Martin Torstensson, Johannes Öhlin, och Johan Dahlskog i Quick save studios med att slå sig in på spelbranschen.  Bild: Lisa Karlsson
Sedan ett drygt år tillbaka jobbar Robin Cederlund, Martin Torstensson, Johannes Öhlin, och Johan Dahlskog i Quick save studios med att slå sig in på spelbranschen. 

De spelar sig till framgång

Tänk att få jobba med spel. Vilken dröm! Så tänkte killarna i företaget Quick save studios i Norrköping och bestämde sig för att satsa allt. Och de är inte ensamma. Antalet nystartade företag inom spelbranschen blir allt fler, nya utbildningar för speltillverkare poppar upp och de utexaminerade får lätt jobb.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Marknaden för dataspel växer så det knakar. Sverige omsätter omkring 6,5 miljarder euro årligen, utspritt på runt 170 spelföretag. Och intresset för spel är globalt. Närmare 700 miljoner människor i världen tros spela dataspel som utvecklats i Sverige.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Just de siffrorna var dock inte anledningen till att Quick save studios drog igång. Det var snarare det roliga i att få jobba med något en verkligen gillar: spel. Företags­idén föddes under studenttiden på utbildningen Kultur, samhälls- och mediegestaltning på Linköpings universitet i Norrköping. I samband att LIU game awards arrangerades under deras sista studieår bestämde sig klasskamraterna för slå sig ihop och satsa. De fixade kontor och det gångna året har de i princip arbetat heltid med sitt första spel: Champions of aerial – ett spel för flera deltagare, där ni spelar tillsammans på plats och som kortfattat går ut på att försöka skjuta ut medspelarna från en plattform med hjälp av bollar.

– Det är lite som herre på täppan, förklarar Robin Cederlund.

Växande marknad för indiespel

Spelet blev klart i somras och nu jobbar de för fullt med att få det lanserat på en plattform för indiespel.

Marknaden för indiespel, alltså spel som inte kommer från några av de gigantiska speltillverkarna, har även den växt mycket de senaste åren. Till stor del för att tekniken för att skapa och lansera spel har utvecklats och blivit mer tillgänglig. Plattformarna för indiespel ses också som växthus för nytänkande utvecklare och har blivit en plats där även de stora företagen hämtar inspiration.

För Quick save studios har det varit ett intensivt arbete att ta fram sin första produkt. Mycket har de fått lära sig från grunden genom att testa sig fram och fråga andra.

– Vi är verkligen förvånade över hur öppen spelbranschen är på det sättet. Det är verkligen bra stämning mellan olika utvecklare och de flesta hjälper gärna till och berättar hur de har löst olika tekniska problem, säger Martin Torstensson.

När spelet väl lanserats kommer de att dra igång med nästa idé. Hur bra eller dåligt försäljningen går för Champions of aerial är inte avgörande utan de ser det första spelet mer som ett sätt att lära sig jobbet och branschen.

– Det bästa från arbetet med det spelet tar vi med oss till nästa spel. Målet är att hela tiden utvecklas, säger Martin Torstensson.

Kritiska till machokulturen

Nästa spel kommer att vara mer story. Olika världar och väl utvecklade spelkaraktärer. Gänget vill gärna testa olika spelgenrer. Men de kommer inte att gå i de stora företagens spår och lansera spel i olika bitar, där tillbehör tillkommer allt eftersom och notan för spelaren till slut blir dyr.

– Det där förstör glädjen. Spelet blir inte roligare för att en efter ett tag kan köpa till extra utrustning och så vidare till sin karaktär, tycker Johan Dahlskog.

De är även kritiska till den machokultur som finns inom många spelföretag. Att lansera spel med storbystade stereotypa tjejer som karaktärer är de inte intresserade av. Tvärtom.

– Det är trist att delar av spelvärlden är så grabbig. Kvinnliga karaktärer i spel är ofta översexualiserade och det är synd att det blir den bilden unga killar och tjejer får, tycker Robin Cederlund.

– Vi har pratat mycket om att nästa person i företaget ska vara en kvinna. Olika synsätt är en styrka och vi vill gärna bidra med något annat till den yngre generationen spelare, säger Martin Torstensson.

Att hitta spel som inte har fokus på karaktärernas kön är svårt i dag, menar de. Även det är något de vill ändra på.

– En bra karaktär ska man inte känna av om den är man eller kvinna, tycker Johan Dahlskog.

Fakta

Quick save studios är ett Norrköpingsbaserat företag som utvecklar dataspel. I somras lanserade de spelet Champions of aerial.

Under Kulturnatten den 30 sept­ember ställer de ut spelet och berättar om arbetet­ med det på Färgeriet vid Linköpings universitet.