Kultur & Nöje.

2017-04-07 12:00
  • Elin Bennett, Christian Tidebrink och Simona Macuh på Cnema har fått ett kvitto på att deras arbete med ungdomar och integration är uppskattat.  Bild: Johan Ekfeldt
    Elin Bennett, Christian Tidebrink och Simona Macuh på Cnema har fått ett kvitto på att deras arbete med ungdomar och integration är uppskattat. 
  • Ljusworkshop på Cnema med mediepedagogen Måns Ahlin. Bild: Cnema
    Ljusworkshop på Cnema med mediepedagogen Måns Ahlin.

De gör biografen till mötesplats för unga

Den kommunala biografen Cnema i Norrköping har utsetts till Årets barnbio i Sverige. Anledningen är framför allt satsningarna på integration genom projekten kompisbio, systerbio och film makes friends.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Superkul att uppmärksammas så här! Och att det inte bara är för våra allmänna visningar utan också den här andra mediepedagogiska delen, säger Simona Macuh som tillsammans med Christian Tidebrink och Elin Bennett jobbar med Cnemas satsningar för barn och unga.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är branschorganisationen Biografcentralen som utser vinnaren i den årliga tävlingen där allmänheten får nominera sin kandidat. När nomineringarna räknades hade Cnema fått flest tillsammans med Centrumbiografen i Ronneby och Bio Rio i Stockholm.

Därefter utsåg en jury Cnema till vinnare med motiveringen: ”Med för Sverige innovativa verksamheter som kompisbio, systerbio och film makes friends skapar Cnema ovärderliga mötesplatser för människor med olika bakgrunder. Cnema tar därmed på sig ett viktigt ansvar för stärkt demokrati, för lokalsamhället samt för ökad empati och förståelse människor emellan.”

Vad är då till exempel kompisbio?

– Tanken är att nyanlända och svenskar ska kunna träffas och se film tillsammans. Att det blir en naturlig mötesplats, säger Christian Tidebrink.

Genom kontakter med gymnasieskolor har det bildats en grupp unga som träffas en gång i veckan och tar fram förslag på filmer att se på Cnema. Filmvisningarna är gratis för ungdomar från 15 till 20 år.

Satsningen har finansierats av statliga pengar som Norrköpings kommun har fått för nyanlända och asylsökande. Nu har också Svenska filminstitutet gått in med bidrag så att projektet kan fortsätta åtminstone året ut. Det är pengar som räcker till ett annat av Cnemas integrationsprojekt: film makes friends.

– Det är för ensamkommande ungdomar som får göra film i samarbete med vårt medielabb. De har gjort filmen Drömmen om det nya landet och har en Facebookgrupp där man kan anmäla sig om man vill vara med, berättar Christian Tidebrink.

Och så var det systerbion. Tanken med den har varit att unga tjejer från segregerade områden ska få en plats att uppleva och diskutera filmer, ett samarbete med Norrköpings fritidsgårdar.

– Vi har velat visa kvalitetsfilm utanför stadens centrum för att fler ska få tillgång till det. Konceptet utvecklades senare till att tjejerna själva har fått prova på att uttrycka sig genom film och skapa med rörlig bild. En ytterligare förlängning av det här projektet kommer i sommar, i samarbete med de lokala aktörerna Sibship och Pangea, där ett 20-tal tjejer ska få producera en musikvideo som sommarjobb, säger Elin Bennett.

I priset Årets barnbio ingår att stå som värd för den årliga barnbiokonferensen i Sverige i september. Samt 15 000 kronor som enligt Biografcentralen bör gå till en studieresa.

Cnema

Cnema är Norrköpings kommuns filmverksamhet. Biografen sorterar under Kultur- och fritidsnämnden och ligger intill Norrköpings Visualiseringcenter C och Linköpings universitet.

Cnema visar film och erbjuder olika aktiviteter. Hit hör också Norrköpings filmfond, filmutbildningen Nya Perspektiv, tre biosalonger och ett integrerat film- och medielabb, vilket Cnema själva beskriver som en Sverigeunik verksamhet.