Kultur & Nöje.

2017-09-22 12:30
Evin Ahmad och Jan Guillou är två av de författare du kan möta på Heden nästa helg. Foto: Jonatan Fernström/ Folkteatern och Pontus Lundahl /TT
Evin Ahmad och Jan Guillou är två av de författare du kan möta på Heden nästa helg.

”Bokmassan ska vara kärlek”

Nästa helg träffar du ETC Göteborg på Bokmassan. Det började som en bojkott och slutade med en två dagar lång festival med några av Sveriges största författar-profiler.

– Kan vi ge tusentals göteborgare en riktig upplevelse, då har vi lyckats, säger Andreas Gustavsson, vd på arrangerande ETC förlag.

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Från

 kr

Från

 kr

Hela programmet till Bokmassan hittar du här!

Nu är det bara en vecka kvar till Bokmassan. Hur nervös är du?

– Det är inte varje dag som ett tidningsförlag reser att stort cirkustält på Heden och fyller det med författare, böcker, intervjuer, debatter och konserter. Kanske borde jag vara nervös. Men jag är faktiskt bara förväntansfull. Vi har gjort vad vi kan för att åstadkomma ett spektakulärt alternativ till den reguljära mässan. Den som kommer slipper högerextremister bland medverkande utställare. Bara en sådan sak. Jag hoppas dessutom att vi lockar fler än bara vanliga mässbesökare. Vi vill att alla ska känna sig välkomna. Därför är det gratis inträde.

ETC bojkottar Bokmässan i år. Varför?

– För att arrangören gömmer sig bakom argument om yttrandefrihet när den låter högerextrema Nya tider ställa ut. Vi har verkligen försökt påverka mässan genom att ha en dialog, tillsammans med många andra förlag, men när det inte gick fanns inget annat alternativ. Men vi vill inte bara gnälla. Det är därför vi samtidigt ordnar Bokmassan. Kan vi vända det här till något positivt, att ge tusentals göteborgare en riktig upplevelse, då har vi lyckats.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen kommer att demonstrera. Hur förhåller du dig till det?

– Inte alls. De kan vältra sig i sitt mörker. Bokmassan ska vara motsatsen. Kärlek istället för hat. En plats där besökare och medverkande kan känna sig trygga. En plats där demokrati och debatt respekteras. Vi ska ha roligt tillsammans. Ska du demonstrera mot nazismen? Kom förbi, vi bjuder dig på en kaffe. Med det sagt har vi naturligtvis sett över säkerheten kring Bokmassan. Alla kan besöka oss utan att behöva vara oroliga. Det här får inte vara hatets helg. Vi gör vad vi kan för att bidra till det.

Vad ser du själv mest fram emot under Bokmassan?

– Mycket. Kanske mest att få träffa läsare till ETC Göteborg. Staden har, för inte alls länge sedan, fått en ny dagstidning. Jag förväntar mig konstruktiv kritik, precis som det ska vara. Men bland programpunkterna skulle jag vilja lyfta framträdandet med debutanten Evin Ahmad. Det är en bländande bok hon har skrivit, ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Men det finns mycket annat också, som samtalet mellan Mattias Gardell, Gellert Tamas och Åsa Erlandsson.

Det pågår flera bokmässor nästa helg. Finns det publik nog för alla?

– Ja, det tror jag. Alla alternativa mässor fyller en funktion. Jag hoppas att bokälskare ska röra sig mellan dem. Jag ser det inte som konkurrens. Om någon ska vara bekymrad är det väl den traditionella mässan, som har tvingat fram den här situation.

Hela programmet till Bokmassan hittar du här!