Kultur & Nöje.

2017-06-22 19:55
 • Niclas Kinnander beskriver sig själv som en gammal festivalräv. Han tycker Bråvalla är perfekt nu när han har familj – det ligger ju så nära.
  Niclas Kinnander beskriver sig själv som en gammal festivalräv. Han tycker Bråvalla är perfekt nu när han har familj – det ligger ju så nära.
 • Silvana Imam.
  Silvana Imam.
 • Laleh.
  Laleh.
 • Little Jinder.
  Little Jinder.

Bästa Bråvallatipsen från veteranen

Niclas Kinannder från Norrköping har varit på samtliga Bråvallafestivaler. Här delar han med sig av sina bästa tips för en festivalupplevelse i toppklass.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Han beskriver sig själv som en gammal festivalräv. När det begav sig hängde han i leran på Roskilde och en radda andra festivaler. 

– Men sedan bildade jag familj och fick barn och det blev inte att jag kom iväg. Så Bråvalla kom som ett brev på posten. Det är ju perfekt att det är så nära, säger Niclas Kinnander. 

Nu tycks han även ha funnit den ultimata festivallösningen vad gäller bekvämlighet. Niclas Kinnander tar nämligen med sig sin folkvagnsbuss, årgång 79, till festivalens camping varje år. Den ger honom och hans vänner en fast punkt och någonstans att förvara extrakläder, gummistövlar och diverse tilltugg. Eller bara för att pausa och sätta sig och snacka skit ett tag. 

– Men jag brukar inte sova i den. Oftast tar jag el-cykeln hem på natten, säger han och ler brett. 

Utvilad och nyduschad kan han därmed anlända till festivalen igen följande dag. 

Bussen brukar bli en oas där vänner och bekanta samlas. Då den har varit med i flera år nu vet de flesta var den står och de nära vännerna tilldelas egen nyckel så att de kan komma och gå som de vill. Fasta tider att ses på under festival är nämligen något som Niclas Kinnander är starkt emot. 

– Det skapar bara frustration när folk inte dyker upp eller stress om man själv blir sen. Det är bättre att bestämma några ställen som kan funka som mötesplatser, om en är där just då, säger han. 

En annan fundamental grej under festivalen är maten. Men en ska inte tro att en kommer börja laga mat i medhavt kök. Det är en illusion, menar Niclas Kinnander. 

– Det slutar med att man står där och tuggar hårda nudlar, säger han. 

Grejen är snacks. Morötter är en klassiker. Men även andra tilltugg som klarar en dag utanför kylen funkar. Även om just kyl faktiskt är något som Niclas Kinnander har fixat inför årets festival. 

– Jag har satt upp solceller på bussens tak som jag hoppas kunna driva ett litet kylskåp med, säger han. 

Det finns dock inga planer på att fylla kylskåpet med mat. Däremot tror han att möjligheten att kunna bjuda på kylda drycker kommer att bli en succé i kompisgänget. 

Svårt att nå ut med gitarr

Gitarren är även den prioriterad i packningen, även om det brukar vara så hög ljudvolym runt omkring att det är svårt att nå ut, och så fällstolar. 

– Tidigare år har jag samlat upp gamla fällstolar som folk lämnat efter sig när festivalen är slut. De är perfekta att ta med. Det är skönt att kunna sätta sig ett gäng i dem och slippa sitta i gräset. Det gör man så mycket under festivalen i alla fall, säger Niclas Kinnander. 

Och vad ska då ses under årets festival? Niclas Kinnander undviker att göra för strikta måste-se-listor, men vissa prioriteringar finns ändå. I år står bland andra Prophets of rage, Håkan Hellström, Bob hund och Cult of luna på den listan.