Krönika. Fredrik Johansson.

2017-08-08 06:00

Vem bryr sig om arbetstagarna?

När hon talar om att sänka trösklarna i arbetslivet så menar hon att sänka lönerna för dem som redan har låga löner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sommaren är äntligen här! Som vi har längtat. Stränderna fylls av solskenssuktande människor som suger i sig ljuset för att orka ännu en mörk kommande höst.

Men dofterna från alla prunkande växter störs plötsligt av något. Min näsa får inte bara in den härliga doften av kaprifol utan någon annan stark doft stör min sommarkänsla. Det tar några sekunder innan jag förstår att den fräna, unkna doften kommer ifrån … sopor!

Bakgrund till denna lukt är att ett 50-tal renhållningsarbetare i Stockholm i skrivande stund har gått ut i en så kallad vild strejk. Ett företag vid namn Reno Norden som sköter 55 procent av Stockholms sophämtningar har valt att sänka sopåkarnas löner med mellan 5 000 kronor och 8 000 kronor. Då fick sopåkarna nog så nu när de strejkar växer sig sophögarna sig höga och luktar illa tills makthavarna gjort något åt saken.

Hur kan det då bli så här?

Jag har så klart inte hela svaret på detta men en sak är säker. En orsak är detta med alla upphandlingar som kommuner håller på med. Jag blir så trött. Vem tjänar på detta? Det företag som lägger sig lägst kostnadsmässigt får jobbet och blir utförare av tjänsten/tjänsterna. Med risk för att bli tjatig. Vem tjänar på detta?

Politikerna måste haft en riktigt dålig dag när de släppte på dessa regleringar och släppte in detta ”slit-o-släng”-system utan någon form av långsiktighet.

En annan sak är att man överallt kan läsa och höra från media att Sverige måste bli mer företagsvänligt. Det tycker jag låter sjukt och undrar om det inte är det vi har hållit på med i Sverige senaste 15 åren? Under dessa år har det bland annat poppat upp en massa bemanningsföretag där man har lättat på anställningsvillkoren och på lösa boliner kan anställa människor för att sedan göra sig av med dem när de inte behövs längre.

Men vem tänker på arbetstagarna? De som kastas fram och tillbaka mellan olika företag utan att få någon fast anställning? Vem bryr sig om dem?

Där är vi nu. Samtidigt som vi har gjort det lättare för företag att styra och ställa lite som de vill så har facket försvagats och i och med det så har också förutsättningarna för varje enskild arbetstagare blivit sämre.

Där någonstans har vi nog också svaret på frågan jag ställt genom hela denna krönika. Den som tjänar på detta är kapitalisterna/aktieägarna bakom dessa ruttna företag. Och de som förlorar är arbetstagarna.

Alla yrkesgrupper är viktiga. Annie Lööf har fel. När hon talar om att sänka trösklarna i arbetslivet så menar hon att sänka lönerna för dem som redan har låga löner. Helt sjukt tycker jag. Sopåkarna ska ha rätt till skälig lön punkt slut. Helt rätt att de gick ut i vild strejk. Jag är med dem alla gånger.

 

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att sopåkarna tog striden och strejkade!

Sämst just nu: Att sossarna verkar vackla i frågan om vinster i väl­färden.

Fredrik Johansson
Fredrik Johansson 

Musiker i Fredrik Johansson och Hundarna.