Krönika. Fredrik Johansson.

2017-11-21 06:00

Vad fan får jag för pengarna?

Jag tycker också att det säger en del om hans människosyn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

När Leif Östling som är ordförande i Svenskt näringsliv ställer sig frågan: ”Vad fan får jag för pengarna?” växer det horn från min panna. Han menar alltså på fullaste allvar att han inte vet vad våra skattepengar går till?


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Ja du Leif. Vad får du egentligen? Kanske har han missat det grundläggande i vad skattepengar går till? Om han nu läser detta så kan jag informera om att skattepengar går till att bygga upp välfärden som vi har i Sverige. Skattemedlen går till att få fler anställda inom vården, att få in fler lärare i våra skolor och att ha råd att ha fler poliser på våra gator. Leif har efter det klumpiga uttalandet erkänt att det finns ett mått av egoism i att tänka som han gör, men fasthåller att han tycker det är helt okej att placera sina pengar i skatteparadis för att på så vis slippa betala så mycket i skatt.

Jag tycker att det är hemskt att människor som sitter på höga positioner tänker så om vårt välfärdssystem som vi har i Sverige.

Jag tycker också att det säger en del om hans människosyn och vad han tänker om alla de arbetare som sliter ihop pengar i de fabriker som näringslivet styr över. Det säger en del om vad han tänker om solidaritet och viljan att hjälpas åt i ett samhälle.

För mig är det självklart att alla ska hjälpas åt och att de som har mer också bidrar med lite mer från sin redan överfulla penningpung. Inget konstigt med det.

Jag undrar också om Leif och hans kompisar i näringslivet tycker att det är orättvist att de människor som arbetat i alla dessa industrier och som tjänar en bråkdel av vad han och andra stora aktieägare gör, tack vare vårt skattesystem, kan gå till en sjukvård som är subventionerad, få kostnadsfri medicin till sina barn när de är sjuka och så vidare.

Även om Leif dagen efter ber om ursäkt för att han har uttryckt sig lite klumpigt så kan jag inte ta det på allvar. Jag tror att det han så klumpigt uttryckte om vårt skattesystem var de tankar som bor längst inne i honom och att de var högst ärliga. Det är skrämmande tycker jag.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att Sverige är klara för fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Sämst just nu: Att Sverige­demokraterna har så stort inflytande på de andra partierna i Sveriges riksdag.

Fredrik Johansson
Fredrik Johansson 

Musiker i Fredrik Johansson och Hundarna.