Krönika. .

2016-08-28 06:16

Vad är frihet?

Husbilen blev inte riktigt som vi tänkt oss, men det är inget misslyckande, tvärtom. Den skapade nya insikter om livet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I  höstas köpte jag och min fru en husbil. Jag har själv tänkt tanken länge men aldrig riktigt kommit mig för, men sedan jag träffade min fru med samma tanke om den totala friheten, så blev det äntligen av. Vi tänkte att husbilen skulle få oss att se oss om i landet och just tanken att vi kunde åka vart som helst gav en härlig frihetskänsla. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi åkte runt till olika husbils- och fritidscenter i jakten på det perfekta objektet. Det var svårt att hitta vår drömbil då de antingen kostade runt en miljon eller var helt fallfärdiga. Men en dag såg min fru en annons om en husbil.  Av annonsens beskrivning verkade den innehålla allt viktigt som vi skulle komma att behöva för en perfekt semester. 

Vi åkte till husbilsfirman och det dröjde inte länge förrän vi såg vår framtida frihet. Dörren var öppen så vi klev in i den och vi blev omedelbart kära. Den hade mahognyfärgad inredning, golvvärme, air conditioning i taket, stor kyl och frys som blänkte svart och ett fantastiskt badrum med duschkabin. Den kändes riktigt lyxig! Det bästa av allt var att den hade sju sovplatser vilket behövs för vår stora familj. Vi bestämde oss, den här husbilen skulle bli vår! Två veckor senare ägde vi den – lagom tills den skulle ställas av inför vintern.

På vår semester följande år åkte vi runt till olika härliga platser i Sverige. Precis som vi hade önskat upplevde vi den totala friheten, som till slut tog oss till Öland. Där åkte vi runt på ön och noterade att en hel del fritidshus var till salu. Vi blev nyfikna och började googla på objekten och dessutom var vi även på en husvisning. Vi hade inbillat oss att ett hus på Öland skulle vara på tok för dyrt för oss men insåg ganska snart att en del hus inte alls var så dyra.

Våra tankar började handla mer och mer om ett hus på Öland. Visserligen hade husbilen fyllt de flesta av våra drömmar om frihet men det var dock under en väldigt begränsad del av året. Dessutom fick vi erfara att det var dyrt att äga en husbil. Väldigt mycket dyrare än vi hade beräknat. Vi började tänka om. Kanske var det inte husbilen som skulle uppfylla våra drömmar. Det var nog huset på Öland som skulle göra det och tänk, tänk om vi skulle kunna flytta dit och bo där året om? 

Vi tog kontakt med banken och fick lånelöfte och sedan dess letar vi febrilt efter det där huset som är långt ifrån i toppskick, men som har en eller flera friggebodar och uthus på tomten. Vi kommer att bo så billigt att jag inte tvingas arbeta heltid och friggebodarna ska inredas för uthyrning och vi ska starta vår egen lilla deltidsverksamhet. Exakt hur allt kommer gå till och vad som kommer att hända efter vår flytt vet vi inte, men vi vet att vi vill förändra vårt liv på ett radikalt sätt. Vi vill inte att vårt liv ska präglas av att arbetet totalt styr våra liv, utan vi vill skapa makt över livet som inte styrs av andras förväntningar. 

Det är på sitt sätt befriande att veta att vi kan förändra. Det enda som krävs är att vi sänker vår materiella standard, men i utbyte så ökar vi standarden på det som kallas livskvalitet, där friheten och möjligheten finns att ta dagen som den kommer. Där våra visioner om en liten uthyrningsverksamhet blomstrar. Och lyckas vi inte med det så kanske vi kan bli alpackabönder.

Husbilen blev inte riktigt som vi tänkt oss men det är inget misslyckande, tvärtom. Den skapade nya insikter om livet. Hur vi vill leva vårt liv. Det kommer att bli på Öland. Vi har inte hittat vårt hus än men det kommer. Det kommer på samma sätt som husbilen. En dag finns det bara där och då blir vi sannolikt omedelbart kära i det.