Krönika. Shanga Aziz.

2017-10-31 09:34

Snacka med andra killar

Du. Vi behöver snacka. Kanske har du sett #metoo i ditt flöde?

Din syster. Bästa tjejkompis. Nästan alla tjejkompisar. Och din mamma. Ja, hon också. Av killar. Män. Grabbar. Grabbarna. Abu Jacob och baba. Du vet. Vi bröder. Vi behöver tänka om. Börja tänka på vad vi gör och hur vi pratar om och med varandra.

Jag vill också säga nej. Har jag? Nej. Eller? Är du säker? Nej. Jag har aldrig. Men både du och jag vet hur det är.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Skitsnacket i omklädningsrummet. ”Tryckte du henne hårt eller?” Lättklädd på Instagram = lätt att ligga med. Kahpan som har slutat svara på våra meddelanden. Broes before hoes. Nakenbilderna du visade på henne. Hon visste inte om att de fanns.

Jag tror att mycket ligger i snacket.

Du tränar varje dag. Springer på morgonen. Gymmar efter lunch och fotbollsträning på kvällen. Jag tränar aldrig. Och vi båda är killar.

Du har svårt att prata känslor, jag har lättare för det. Och vi båda är killar.

Du lyssnar på Kanye och Drake, jag lyssnar på Håkan och Bob Dylan. Och vi båda är killar.

Vi har många vänner. Vänner som dig, mig och vänner som inte påminner om någon av oss. Och alla är vi killar. Men det händer något när vi ses tillsammans. Grabbarna. Hur vi snackar om och med varandra. Det förändras. Och jag tror verkligen att det är där det börjar.

Därför behöver du och jag snacka. Snacka ihop oss för att göra någonting på riktigt. Jag vill tipsa om att du kan gå med i en organisation och engagera dig. Det finns många. Jag har själv startat en. Det finns många fler. Och du är välkommen.

Jag vill också berätta att det finns andra sätt. Du behöver inte skriva ett inlägg på Facebook. Det är snarare viktigare att snacka med grabbarna som skriver, kommenterar och drar skämt om kvinnor på ett sätt du inte hade accepterat om det hade handlat om din syster, tjejkompis eller om din mamma.

Snacka med andra killar. Om att man själv får välja hur man vill vara. Att det finns alternativ. Att en kille kan vara på flera olika sätt. Precis som du och jag.

Och kanske viktigast av allt: snacka om – och med dig själv – om hur du själv snackar. Så lovar jag att göra samma sak.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Shanga Aziz
Shanga Aziz 

arbetar för jämställdhet genom det ideella företaget Locker room talk tillsammans med Rogeiro Silva.