Krönika. .

2017-04-09 05:52

Säkra vårtecken i folkvimlet

Blir jag mördad nu kommer brottsutredarna klia sig i skallen, tänkte jag: Jaha, var börjar vi?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu är det vår. Det vet man därför att fåglarna kvittrar och blommorna blommar. Ett säkert vårtecken är också alla organisationer och företag som flyttar ut på gatan för att dra nytta av det vårrusiga folkvimlet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vill du ha lite information? Kvinnan höll fram en folder från Miljöpartiet i Norrköping. Ja om det är bra information, sa jag. Visst är det det, sa hon. Så jag tog papperet, tackade och stoppade det i fickan.

Tio meter senare kom en annan kvinna som också hade information i en folder jag borde läsa. Okej, jag tog även den och stoppade i fickan efter att ha noterat Jehovas vittnens omisskännliga bildspråk; en städad kärnfamilj på harmonisk promenad i trevlig miljö.

Blir jag mördad nu kommer brottsutredarna klia sig i skallen, tänkte jag: Jaha, var börjar vi? Han hade tydligen kopplingar till både Miljöpartiet och Jehovas vittnen. Det är just nu vårt hetaste spår och vart det leder kan vi i nuläget bara spekulera om. Och knappt det.

Sedan kom nästa vårtecken, han representerade Rädda barnen och hade ingen folder. Han ville bara informera om hur bra det vore om jag blev månadsgivare, det är många som har det svårt nu. Jag är redan månadsgivare, sa jag. Vilket gladde oss båda, mig som kunde fortsätta gå och honom eftersom jag redan bidrog med pengar.

Senare kom jag på att det är hos en annan organisation jag är månadsgivare.

I alla fall. Så här lär det ju fortsätta. Nästa dag är det Läkare utan gränser som står utanför varuhuset, eller Unicef.

Jag förhåller mig lite dubbelt till de här opinionsbildarna. Å ena sidan är det fantastiskt att människor engagerar sig ideellt för något de tror på, i synnerhet om det handlar om att rädda världen och hjälpa de utsatta. Å andra sidan försöker jag ofta göra mig så osynlig som möjligt när jag ser att jag kommer att passera dem. Jag rättfärdigar mitt beteende med mantrat att man översköljs ju av så mycket information nu för tiden.

Det är lättare med de glassiga lirarna som säljer telefonabonnemang. Till dem säger jag bara nej, nej, nej. Och kanske att jag har tjänstemobil och slipper bry mig, vilket inte är sant.

Svårast? Det finns en annan grupp som pockar på folkvimlets uppmärksamhet. De är inget vårtecken, de sitter där utanför Ica och Netto och Systemet året runt i minusgrader eller kvävande hetta och följer den oskrivna lag som säger att en tiggare bör sitta i markhöjd och absolut inte vara uppe och röra på sig.

Det är fortfarande svårt att bara gå förbi, men någon avtrubbningsmekanism finns det tydligen för det är lättare nu än för några år sedan. Det är hemskt att skriva men det är sant. Och så rättfärdigar jag mig med att man sällan har kontanter numera.

När jag kommer hem och rensar jackfickan hittar jag de två foldrarna. Miljöpartiet i Norrköping skriver att det är viktigt med parker, grönområden och gröna stråk. Jehovas vittnen frågar: Tror du att Bibeln är A) en samling visdomsord, B) en samling myter och legender, eller C) en bok från Gud?

Jag tror att jag behöver en kopp kaffe.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Allsvenskan har äntligen börjat!

Sämst just nu: Hur kan fotboll bli så här viktigt?