Krönika. Gustav Skogens.

2017-06-06 06:00

Neutrala bomber ­exploderar också

I dag är Sverige världens tredje största vapenexportör per capita. Så sent som 2012 var diktaturen i Saudiarabien vår näst största kund.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ni känner kanske igen den? Den där konversationen som man kan hamna­ i på någon bar utomlands när man blir lite patriotisk och ska skryta om ­vilket fint och fredligt land man kommer ifrån.

”You know, Swäjden has not been to war in över 200 years!

”Oh really? 

”Yäs, it’s true. We was neutrala in both Wörld Wårs and that is why we could build what we in Swäjden call folkhemmet. Now we are the bäst country in the wörld. True story!”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Efter Ikea, köttbullar, musikundret, Zlatan, VM-94 och Foppas straff i Lillehammer-OS vågar jag påstå att krigsneutraliteten är det vi svennebananer gillar att skryta mest om när vikingahjälmen åker på. Synd bara att det är en vikingahatt gjord av folie. För visst är det sant att vi inte varit en krigförande part på över två århundraden, men myten om att vi är neutrala kan vi väl snälla kasta i papperskorgen en gång för alla?

Hälften av Nazitysklands järnmalm kom från Sverige. Vi lät Hitler forsla trupper på våra järnvägar. Jag är inte ute efter att moralisera. Jag förstår helt och fullt varför dåtidens svenska regering agerade som de gjorde. Det var krig. Vi var inte rustade och Per-Albin Hansson ville skona sitt folk från död och lidande. Jag köper det. Men i dag måste vi sluta inbilla oss att det inte var svenskt järn som regnade ner som bomber över London, slet sönder kroppar i Stalingrad eller sattes upp som taggtråd i Auschwitz. Bara för att vi själva inte hade fingret på avtryckaren betyder det inte att våra händer var fria från blod.

I dag är Sverige världens tredje största vapenexportör per capita. Så sent som 2012 var diktaturen i Saudiarabien vår näst största kund. Vi matas från skolåldern med bilden av Sverige som det fredliga och diplomatiska föregångslandet, världens samvete.

När andra länder är dumma och skjuter på varandra är det vi som öppnar våra gränser. Att det kanske var ett svenskt granatgevär som sprängde den afghanska, somaliska eller syriska familjens hus och tvingade dem på flykt är däremot en jobbigare tanke att tänka.

Själv är jag inte mycket bättre. Eftersom min farfar var flygmajor var stridsflygplan det coolaste jag visste­ när jag växte upp. Jag är från Linköping och vet mycket väl hur mycket Saab och JAS-projektet har betytt för staden. Tusentals jobb och miljardomsättning. Jag beundrar genuint ingenjörskonsten bakom ett stridsflygplan och kan fortfarande bli barnsligt fascinerad när en JAS-39 Gripen dånar fram över hustaken. Men jag kan ändå inte förneka vad det faktiskt är: maskiner designade för att döda.

Men faktumet att vi har en krigsindustri är egentligen inte det som stör mig, utan det är hyckleriet som omgärdar den. Vi är inte neutrala. Vi är inte bättre eller sämre än något annat vapenexporterande land, så det är lika bra att sluta låtsas. För att om vi inte vågar stå för och problematisera vår egen blodiga dåtid och nutid, hur kan vi någonsin bestämma hur vi vill att vår framtid ska se ut?

Bäst JUST NU

Om drygt en vecka får jag återse min andra hemstad Chicago igen. Längtar efter att visa flickvännen alla platser och träffa alla människor som formade mitt vuxna jag. 

Sämst JUST NU

Att min vän Kazim Kizil, den turkiska videoaktivisten, nu har suttit fängslad i sex veckor utan rättegång, anklagad för att ha förolämpat president Erdogan i en tweet. En tweet …

Gustav Skogens
Gustav Skogens 

Dokumentärfilmare, frilansande medieknegare, journalist och student.