Krönika. Fredrik Johansson.

2017-12-23 07:00

Jul, jul, strålande jul

Det kommer att göra din jul ännu bättre.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nu är det snart jul. En välsignad tid då vi alla samlas kring den ädlaste av alla kristna högtider och firar Jesu födelse. Eller hur är det nu egentligen? Jovisst. En del av oss firar faktiskt enligt den kristna traditionen och går till kyrkan och firar just jul till minne av Jesu födelse. Men de flesta i Sverige firar nog bara ”tomtens jul” som jag brukar kalla den. Tomtens jul kan absolut innehålla inslag av gemenskap, empati och glädje. Men framför allt är tomtens jul en tid då mammon och kapitalisterna smörjer kråset då medelsvensson köper kopiösa mängder av julklappar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svenskarna har de sista åren handlat julklappar för 70–80 miljarder kronor per år. Ja, ni läste rätt, 70–80 miljarder kronor? Vem var det som sa att vi inte har råd att ta emot flyktingar? Eller vilka var det som sa att vi inte ska höja skatten så att våra lärare och sjuksköterskor kan få högre lön? Räck upp handen så kan jag härmed överbevisa er direkt!

Jag har dubbla känslor inför julen. Dels är det en högtid där vi förväntas samlas till fest med nära och kära. Och det är ju trevligt. Men det är just det. Alla har inte några nära och kära utan sitter ensamma hemma på julafton, utan att någon har hört av sig. Eller ens ägnat dem en tanke. Ingen högtid är så jobbig för den som är ensam som julen. Det är också en högtid då man snabbt märker vem som har mer än andra. När barnen kommer tillbaka till skolan från jullovet ska det jämföras julklappar. Det var samma sak på min tid. Jag minns när jag fick frågan vad jag hade fått i julklapp och förväntades rabbla upp allt jag fått. Alltid med följdfrågan: ”Och vad fick du mer då?”.

Det var inte meningen att förstöra din julfeeling så här i juletid. Eller? Jo, lite förresten. Jag vill bara att du ska ägna en tanke åt de ensamma människor som inte har någon att fira jul med. Kanske känner du någon som brukar sitta ensam, som du kan bjuda hem över jul?

Gör det! Det kommer att göra din jul ännu bättre. Jag lovar. För jag vet.

God jul!

Fredrik Johansson
Fredrik Johansson 

Musiker i Fredrik Johansson och Hundarna.