Krönika. Sahar Burhan.

2017-11-07 06:00

Håller skissen av vårt land att målas stort?

Många har lätt att göra en liten ­målning men misslyckas när de försöker göra den i en stor storlek.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Människor som jobbar med stora projekt behöver ofta göra förberedande studier som ett första steg mot sina mål. Samma sak gäller inom konstvärlden, det är vad jag i alla fall har lärt mig när jag läste konst vid Damaskus universitet.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Vi var studenter från olika discipliner: måleri, skulptur, grafikdesign, gravyr, inredning och design. Alla studenter var tvungna att göra skisser innan de började genomföra sina projekt. Lärarna diskuterade ofta skisserna och ibland krävde de att vi gjorde ändringar innan vi fick godkänt att börja arbetet med ett projekt.

Jag minns en gång när jag hade fått en uppgift att måla folklivet i Gamla stan i Damaskus. Jag skulle måla en stor oljemålning på kanvas. Jag hittade ett fint ställe som passade perfekt. Jag började skissa med oljepastellpennor på A4-papper. Men läraren kommenterade att jag måste göra flera skisser och porträttera vyn från olika perspektiv. Läraren bad mig också att göra skisser i svart-vitt för att lära känna platsen och vyns dimensioner väl.

Efter några dagar blev jag nöjd med mina skisser. Jag hade kommit till ett resultat där en av skisserna var riktigt bra och jag tänkte att den kunde man hänga på väggen som konstverk i sig. Men min lärare sade att jag inte skulle ta ut glädjen innan jag kunde uppnå samma resultat när jag förvandlat skissen till en stor målning.

– Var inte så stolt över din lilla skiss. Det är lätt och enkelt att sitta bekvämt och göra en liten skiss. Din lilla målning är fin så länge den är liten. Jag vill nu se den i en större storlek för att jag tillsammans med andra lärare ska kunna sätta rätt betyg på ditt arbete.

Jag kommer ihåg hur glad jag var när jag fick flytta mitt staffli till Gamla stan för att börja måla stort med oljefärger. Jag hade börjat få en känsla av att den där platsen hade blivit min och att jag hade skaffat flera minnen där som hjälpte mig att måla med en känsla av att jag tillhörde denna plats.

Jag studerade tredje året på universitetet och min målning i Gamla stan fick högsta betyg! Jag var stolt över att läraren hängde den på väggen i lärarrummet. Jag var jätteglad för det!

En skiss gör man ofta i liten storlek för att kunna kontrollera den. Många har lätt att göra en liten målning men misslyckas när de försöker göra den i en stor storlek. För att måla på en stor yta måste man stå och göra stora rörelser för att kunna nå hela ytan. Man behöver backa bakåt och gå framåt ofta för att se bättre.

Jag undrar ibland, går det att bygga ett land på samma sätt? Att skissa på papper eller göra en maquette i en liten skala som ett första steg mot målet att bygga ett vackert stort land?

När jag i dag bor i Sverige hör jag ofta människor tala om ”lilla Sverige”. Det påminner mig ofta om min skiss, och kopplar mina tankar till en liten skiss som ska utvecklas till ett stort och vackert land.

Vad menar de med ”lilla Sverige”? Är det ytan som är liten eller befolkningen? Om det handlar om ytan så är 447 435 km² inte litet jämfört med andra länder.  Men handlar det om befolkningen, då tänker jag att många människor kommer till Sverige för att söka skydd men Sverige utvisar dem utan rättighet.

Jag undrar varför vi stänger våra gränser för flyktingar som är i stort behov av skydd och ibland utvisar ungdomar till okända öden? Är det för att vi är nöjda med den lilla maquette som vi skapat av ömtåliga material och som inte kan rymma många människor?

Fotnot: Ordet maquette betyder en tredimensionell skiss i liten skala till en ännu inte färdigskapad skulptur eller installation.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att kurder har röstat om självständighet och att min man är kurd.

Sämst just nu: Att Norrköping vägrar använda enprocentsregeln som innebär att en procent av byggkostnaden ska avsättas för utsmyckning.

Sahar Burhan
Sahar Burhan 

Sahar Burhan är konstnär, född i Damaskus. Har ett konstgalleri i Norrköping. Intresserad av jämställdhet mellan olika kön, nationaliteter och mellan ord och bild.