Krönika. .

2016-12-18 05:11

Ha barnens perspektiv och fira en nykter jul

Det är lätt att gå förbi affischerna och tänka att de handlar om andras stackars barn. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hej tomtegubbar slå i glasen. Hej tomtegubbar slå i glasen. Hej tomtegubbar slå på mamma och låt oss lyckliga vara. 

Ni har kanske sett dem, reklamaffischerna som för en gångs skull tar parti för barnen. Kampanjen Vit jul vädjar av goda skäl till alla vuxna att låta bli alkohol under julhelgen. 

”Alla barn längtar inte till julafton” kan vi läsa på bilder med barn som panikslaget ligger i sängen och lyssnar på ljud som de inte står ut med. Som blivit sittande ensamma bakom julgranen i timmar. Barn som vet vad det innebär när en kork skruvas av en flaska. Vad jag än skulle skriva här så vet ni att jag inte skulle överdriva. 

Det är lätt att gå förbi affischerna och tänka att de handlar om andras stackars barn. Hos oss ägnar vi oss minsann åt måttfullt drickande. Men är det verkligen andras barn det handlar om?

Själv fick jag anledning att tänka efter när jag satt och pratade med min 17-åriga dotter. Jag beklagade mig inför ett besök hos en familj där föräldrarna ställer sin bag-in-box på bordet på fredag kväll och dricker tills den är slut kvällen efter, med jobbiga samtal och irritation till följd. När jag klagat en stund frågade jag min dotter hur hon tyckte att jag själv skulle göra med alkoholen den där kvällen. 

Det där, sade hon och tittade stint på mig, det beror ju på vems sida du står. 

Nu förstod jag inte riktigt. Vems sida? 

Ja. För om du vill vara artig mot värdparet, då tar du ett glas så att de inte märker att du tar avstånd, men dricker inte mer för att du då beter dig lika illa som de andra vuxna. Och det vill du ju inte. 

Eller så är du lojal med barnen. Då låter du bli helt och hållet. 

Jag hajade till. Jag var inte beredd på att det var så självklart negativt för min tonåring att vuxna dricker. Diskussionen var avslutad, jag bestämde mig för att inte dricka en droppe varken vid det besöket eller senare. 

Om vi riktar blicken mot det här med artigheten, så blir den än mer relevant i samband med julhelgerna. För att inte tala om nyårsafton, när vår spritindränkta kultur firar en av sina stora högtider. Vi besöker varandra kring julhelgerna och enligt god sed tar vi emot det som bjuds. Att säga nej skapar ju bara problem. För värdinnan. 

För barnen, däremot, kan en nykter vuxen betyda en närvarande vuxen. Kanske den enda. 

Om vi tror att det är bra för barnen att vi dricker, då är vi riktigt illa ute. Men vi är ute på tunn is också om vi tar för givet att det ens är okej. Det bästa för barnen är om vi låter bli. 

För dig som vågat läsa ända hit är det bara att fundera över vem du är lojal med. Vem eller vilka behöver din uppmärksamhet och lojalitet mest under julen – de vuxna eller barnen i rummet?  

Efter att jag skrivit på för Vit jul är vi 12 638 som gjort det. Inta barnperspektiv den här julen och var nykter. Inte för andras barn, utan för de barn som råkar vara i samma rum som du själv. 

För våra barn.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Om några veckor blir dagarna längre och längre. 

Sämst just nu: Att svenskarna lägger tre gånger så mycket pengar på julklappar som på flyktinghjälp.