Krönikatyr. Sahar Burhan.

2017-08-29 06:00
Bild: Sahar Burhan

Från Norrköping till Dubai till Damaskus till Mahmoud

Deras fråga kom plötsligt och jag hade ingen aning om den regeln. De svarade att de inte kunde hjälpa mig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är väldigt tråkigt att veta att ens älskade syster inte har pengar till att köpa mat! Därför gick jag förra veckan till Western Union för att skicka pengar till min syster Samira som bor kvar i Syrien.

Samiras liv har alltid varit svårt. Hon har sju barn och hennes man var bara 50 år gammal när han dog i en hjärtattack. Samira får fortfarande makens pension. Men den räcker inte långt när det pågår ett galet krig i landet. Och speciellt inte när hennes yngsta son Mahmoud är handikappad och bara har henne som kan ta hand om honom.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mahmoud var en flicka när han föddes och vi kallade henne Randa då. Men efter några månader märkte vi att denna flicka inte mådde bra. Och läkaren sade att hon var en pojke och att hon behövde opereras för att ta fram penisen. Vi märkte sen att Mahmoud hade andra problem och att han inte kan styra sina kroppsrörelser. Samira ägnar nu sitt liv åt att Mahmoud ska få leva ett normalt liv.

Samiras andra barn Kamal dog förra året på grund av kriget. Och det fjärde barnet Muhammad dog i början av revolutionen i Syrien. Ingen vet hur den mystiska döden skedde. Han bodde i Libanon och var på väg att besöka Samira i Syrien. Men han kom aldrig fram.

Den femte sonen Yasser dog också i kriget. Han hade bott i ett område där det bor människor som tillhör en annan sekt än Yassers familj tillhör. När kriget började blev han mördad av ett beväpnat gäng som trodde att Yasser har ändrat sin tillhörighet och då gav de sig själva rätten att straffa Yasser utan rättegång. En man från gänget besökte min syster hemma och gav henne Yassers id-kort och mobiltelefon och sade att de gav honom ett rättvist straff!

Sjätte barnet Samer förlorade hoppet på grund av allt som händer och kände sig till slut oförmögen att ändra något. Så han tog beslutet att erbjuda sig till militärtjänsten.

Jag gick till Western Union för att skicka 100 dollar till min syster Samira. Men de sade att de inte längre skickar pengar till Syrien. Då kontaktade jag min andra systerson Hussam som bor i Dubai och som ofta åker till Damaskus. Vi kom överens om att jag skickar pengarna till honom i stället så att han kunde ge dem till sin moster.

Men när jag gick till Western Union för att skicka pengar till Hussam i Dubai frågade de: Varför vill du skicka pengar till honom? Jag svarade: Därför att han åker till Syrien och ska hjälpa mig att ge pengarna till min syster som bor där. De sade: Men vet du inte om regeln att du aldrig får lämna ut information om transaktion till tredje part? Jag sade: Men vad skulle jag svara då? Har jag gjort fel när jag sade sanningen?

Jag kunde inte ljuga om varför jag skickar pengar till Hussam i Dubai. Deras fråga kom plötsligt och jag hade ingen aning om den regeln. De svarade att de inte kunde hjälpa mig.

Jag gick hem och tänkte att jag ändå ljög. Transaktionen är inte bara till tredje part utan till fjärde! Den handikappade Mahmoud är den fjärde part som skulle få nyttja pengarna. Vilket flagrant brott mot regeln jag skulle göra.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Ingenting.

Sämst just nu: Att 100 USD ger 51 498 SYP men 51 498 SYP ger bara 97 USD!

Sahar Burhan
Sahar Burhan 

Sahar Burhan är konstnär, född i Damaskus. Har ett konstgalleri i Norrköping. Intresserad av jämställdhet mellan olika kön, nationaliteter och mellan ord och bild.