Krönika. .

2016-07-03 06:05
Bild: Sahar Burhan

Från Jaramana till Bråvalla

Barnen var rädda och oroliga och hans fru fick psykiska trauman efter att en bomb träffat sovrummet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag har en kompis som heter Usama. Min kompis Usama är mycket annorlunda mot den Usama som ni kanske tänker på nu. Min Usama läste sociologi vid Damaskus universitet, är en kultiverad person och intresserad av musik och politik. När revolutionen började i Syrien var Usama aktiv i rörelsen mot al-Assad. Och på grund av att Usama kommer från en shiitisk familj som anses stödja despoten, var det ännu svårare för honom att leva kvar i Damaskus.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Usama hade ett mycket bra liv där. Han hade ett stort hus med tre våningar i Jaramana, ägde en restaurangkedja och hade en Škoda Octavia modell 2009.

När bombningarna började närma sig Usamas hus visste han att han måste lämna allt. Barnen var rädda och oroliga och hans fru fick psykiska trauman efter att en bomb träffat sovrummet.

I Jaramana hade Usama en vän som var en intelligent musiker. Usama fick ofta lyssna på musik när han hjälpte sin vän, som hade svårt att försörja sig som musiker. Usama hyrde en fin lokal och gjorde den till studio. Där fick vännen jobba och spela in sin musik.

Usama med sin fru och tre vackra döttrar hamnade efter flera års migration i ett vandrarhem i Bråvalla i april 2016. Bråvalla var för Usama och hans döttrar inte så bra som vi tänker oss. Usamas familj fick bo i ett rum med flera våningssängar och dela badrum och kök med andra människor från Syrien, Irak, Somalia och Afghanistan.

En man från Somalia frågade Usama första dagen: ”Är du från Syrien?” ”Ja, det är jag.” ”Är du muslim?” ”Ja, det är jag”, svarade Usama. Mannen från Somalia blev glad när han hörde att Usama är muslim. Han kramade och välkomnade honom. Men dagen efter när Usamas fru och döttrar åt frukost nere i köket kom den somaliske mannen och tittade konstigt på frun och tjejerna som inte hade slöjor på sig, och undrade om Usama lurade honom. Han tror att riktiga kvinnliga muslimer måste ha slöja! Han slutade hälsa på Usama och vill inte längre prata med honom.

Usamas fru Shahnaz och döttrarna Roksa, Mitra och Tara kunde röra sig fritt på vandrarhemmet. I köket lagade de mat. På utegården lekte Mitra med andra barn. De kunde sitta i salongen och titta på tv där annars bara män brukade sitta. Andra kvinnor ville inte visa sig. Usamas familj kunde leva fritt även om det inte varit lätt för dem att bo och dela allt med andra, när de haft ett lyxliv i Syrien.

Badrummet var ofta smutsigt. Man måste städa varje gång man ville använda det. Tallrikar i köket ställdes ibland in i skåpen utan att diskas. Man måste diska tallrikarna både före och efter användning. 

Jag lugnade Usama och sa att allt kommer att ordna sig. ”Vet du att du är en lycklig person Usama?” ”Varför?” ”Jo, i Bråvalla har vi en av de största musikfestivalerna i landet. Musiker från olika länder kommer att spela här.”

Usama blev glad när han hörde om Bråvalla musikfestival. Han har ju ett stort intresse av musik. Han väntade på Bråvalla musikfestival i tre månader. Det tröstade honom och hjälpte honom att orka lite mer. 

Men när festivalen började närma sig och förberedelserna pågick för fullt, fick Usama veta att det är många turister och musikintresserade som kommer till Bråvalla och behöver någonstans att bo. 

Då blev Usama, hans familj och alla de andra tvungna att lämna vandrarhemmet.