Krönika. Shanga Aziz.

2017-09-26 06:00

Förebilderna som driver oss framåt

Barn och unga, precis som Azad, ser förebilder, ser en möjlighet att göra det man älskar och älska den vill.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regnbågshjältar. SVT Sports nya serie där svenska de friidrottsstjärnorna Kajsa Bergqvist och Peter Häggström möter sex idrottsprofiler från olika delar av världen för att djupdyka i deras liv som hbtq-personer. Ett viktigt initiativ som driver på arbetet för att leda idrotten framåt samtidigt som det skapar förebilder för många barn och unga idrottare som inte känner sig välkomna eller inkluderade i sin idrott. 


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Jag minns första gången jag hörde talas om Kajsa Bergqvist. Ungefär nio år gammal springer jag hem från skolan i Finspång. Mamma har hyrt dvd-filmen ’’Hoppet’’. Den handlar om två kurdiska bröder som flyr från ett krigshärjat Kurdistan. Samma flykt som vår familj hade gjort när vi kom till Sverige i början på 2000-talet. 

Hela familjen sitter samlad framför filmen. Mamma, pappa, lillebror, storasyster – och jag förstås. Peter Stormare spelar korvgubbe, Per Fritzell från galenskaperna gör mannen Bosse och så Kajsa Bergqvist. Vi får följa den kurdiska pojken Azad, som avgudar Kajsa och som tillsammans med den äldre brorsan Tigris anordnar höjdhoppstävlingar på kullarna utanför deras stad, någonstans i Kurdistan i norra Irak. Strax därefter flyr bröderna till Sverige och hamnar hos en annan familj. Azads första inköp till nya rummet: affisch på Kajsa – som också blir drivkraften för honom att fortsätta orka och som sedan leder till tävlingar inom höjdhopp.

Till sist får han chansen att visa vad han går för, när han får representera Sverige på en internationell arena i Tyskland. Plötsligt får han syn på sin förebild, sin idol, Kajsa Bergqvist. När han inser att hon faktiskt är där på plats, går han in för att hoppa bra. Azad vänder sig om och ber om att få upp ribban högre än han någonsin har hoppat: 1.90. Han kollar på Kajsa som sitter i publiken, väcker liv i benen precis som hon brukar göra innan ett hopp, och klarar det.

Jo, jag vet, en film, en saga och en fantasi med en planerad cirkelslutning. Men för mig är det här något. Om man flyttar fokus från prestation och koncentrerar sig på drivkraften. Ett tillfälle som visar att det är förebilderna som driver många av oss framåt. Framför allt inom idrotten. 

Vi pratar mycket om idrottens utmaningar, vilket är och bör vara en naturlig del i samtalen, men det är minst lika viktigt att lyfta hur det många gånger faktiskt kan vara en otroligt bra plats – när förutsättningarna väl finns. 

Vi ser nu att svensk idrott är redo för att ta flera steg i rätt riktning, både små och stora. Det blir inte minst tydligt när bland annat klubbar hör av sig till oss och vill veta mer om hur de kan jobba med att aktivt synliggöra påhittade regler tillsammans med spelarna i sina lag. Vi ser fler och fler fotbollsspelare använda sig av den regnbågsfärgade kaptensbindeln, hockeydomarna som driver projektet ’’isbrytaren’’ och Riksidrottsförbundet som nyligen har släppt sin hemsida ’’en inkluderande idrott’’ med över 50 olika filmer som innehåller inspiration och verktyg för ett normkritiskt arbete i praktiken. 

Det är också här, Kajsa, Peter och serien Regnbågshjältar, blir viktiga nyckelspelare i matchen. De skapar personer som Azad i vårt samhälle. På riktigt. Inte bara på film. Barn och unga, precis som Azad, ser förebilder, ser en möjlighet att göra det man älskar och älska den vill. Att få vara sig själva och känna sig inkluderade.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att Riks-idrottsförbundet har släppt sajten inkluderandeidrott.se

Sämst just nu: Att jag har sett klart alla avsnitt av ”House of cards”

Shanga Aziz
Shanga Aziz 

arbetar för jämställdhet genom det ideella företaget Locker room talk tillsammans med Rogeiro Silva.