Krönika. Vesna Prekopic.

2017-03-19 05:07

Den som inte syns finns inte

Det är ju kompetensen som räknas, inte efternamnet!  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jaha. Är det här vad SVT kunde åstadkomma? På papperet ett perfekt tillfälle att bedriva folkbildning och idédebatt på bästa sändningstid, med ett tilltal för en bred publik. Jag är besviken och ganska arg, har varit det i flera veckor faktiskt. Förväntade mig mer av SVT. Här, om någonstans, tänks det väl till först och handlas därefter. I stället bekräftas ännu en gång att det är vissa som syns, andra som glöms bort.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Idévärlden är ett timslångt program, ”en tänkande talkshow”, som har sänts under åtta söndagar klockan 20. På SVT:s hemsida läser jag att det är ett program ”där kloka människor lägger pannan i djupa veck och går till botten med de stora frågorna. Ordentligt”. Underbart, tänkte jag! Djuplodande intellektuella samtal om livets stora frågor. Upplägget: Åtta teoretiker presenterar en teori (om arbete, negativt tänkande, bildning, sekularisering, kapitalism, rasism, psykisk ohälsa och nationalism) och sedan får två andra smarta människor, opponenterna, problematisera och invända mot den smarta huvudpersonens teser. 

Efter första avsnittet av Idévärlden var jag glad, trots min skepsis till det styltiga programformatet. Efter det andra avsnittet var jag fortfarande glad, men övertygad om att formatet var krystat (att föra in akademins opponentinslag lät nog mer nyskapande på just idéstadiet än vad det blev i rutan). Efter det tredje avsnittet började jag känna en vag oro. Och efter det fjärde var min inre irritationsboll i rullning. Vart tog mångfalden och representationen vägen i Idévärlden? Undrade jag alltmer frustrerad.

Ibland säger det något att faktiskt räkna, så jag räknade. Roland Paulsen, Åsa Linderborg, Eva Uddén Sonnegård, Johan Norberg, Martin Nyström, Ida Hallgren, Dick Harrison, Gertrud Sandqvist, Lisa Folkmarson Käll, Bengt Kristensson Uggla, Göran Greider, Eva Hamberg, Kajsa Ekis Ekman, Mattias Svensson, Johanna Möllerström, Fredrik Svenaeus, Åsa Nilsonne, Per Magnus Johansson, Sven-Eric Liedman, Katarina Barrling, Lars Trägårdh, Torbjörn Tännsjö, Amanda Sokolnicki och Irene Molina.

De två, av totalt 24 deltagande ”kloka människor”, med utländskt klingande namn, deltog i programmet om rasism. Varför då? Ekar det fortfarande i mitt huvud. Det är möjligt att jag överreagerar, att jag söker konflikt, att jag ser ett osynliggörande och förminskande som inte existerar annat än just i min egen idévärld, eller att mitt räknande bara bekräftar min egen kvoteringshjärntvättade trångsynthet. Det är ju kompetensen som räknas, inte efternamnet! Eller hur? Skärp er, SVT.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Våren är här!

Sämst just nu: Att politiker inte pratar mer om människors livschanser som en jämlikhetsfråga.

Vesna Prekopic
Vesna Prekopic 

Musikredaktör på webmagasinet Hymn och uppväxt i Hageby.