Inrikes.

2017-11-22 12:02
  • Locker Room Talk mottar priset på Fotbollsgalan.   Christine Olsson / TT
    Locker Room Talk mottar priset på Fotbollsgalan.
  • För drygt ett halvår sedan startade Shanga Aziz och Rogerio Silva ett  UF-företag med syfte att förbättra jämställdheten. Då båda är sportintresserade och har spelat fotboll i samma lag kändes det naturligt att rikta in sig på unga sportande killar. Bilder: Niclas Fasth
    För drygt ett halvår sedan startade Shanga Aziz och Rogerio Silva ett UF-företag med syfte att förbättra jämställdheten. Då båda är sportintresserade och har spelat fotboll i samma lag kändes det naturligt att rikta in sig på unga sportande killar.

Zlatans pris till Locker Room Talk från Norrköping

En miljon kronor fick ETC Norrköpings krönikörer Shanga Aziz och Rogeiro Silva från Locker Room Talk när Zlatans pris Number 10 delades ut på fotbollsgalan i måndags.

För drygt ett år sedan startade gymnasieeleverna Shanga Aziz och Rogeiro Silva från Norrköping UF-företaget Locker Room Talk. Syftet var att bryta machonormen och förbättra jämställdheten inom idrotten. I måndags tog Locker Room Talk emot Zlatan Ibrahimovics nyinstiftade pris Number 10 på en miljon kronor och en hälsning från fotbollsstjärnan:

 ”Stort grattis till Locker Room Talk. Mycket bra jobbat, välförtjänt. Jag inspirerar många, men det gör ni också. Fortsätt göra det ni gör, få ut ert budskap och få dem att få sig en tankeställare. Ni gör det till rätt ålder, det är där allt börjar. Det krävs mycket mod att göra det ni gör, fortsätt kämpa och bara gör det ni gör”, sade Zlatan.

Vad betyder priset för er?
– Det betyder jättemycket. Alla barn och ungdomar behöver schysta förebilder. Att Zlatan tydligt visar att han ställer sig bakom vårt arbete för jämställdhet kommer att förändra snacket i omklädningsrummet. Plötsligt är det coolt med jämställdhet, säger Shanga Aziz.

Vad är viktigast att arbeta med för att uppnå jämställdhet?
– Vi anser att det måste ske en förändring i de förväntningar som finns på killar från andra killar. Vi vill visa att man inte behöver vara stor och stark och använda ett oschyst språk. Och att det är okej att gråta och att visa känslor. Om killar tidigt känner sig trygga i att de inte behöver leva upp till dessa förvrängda mansideal som råder kommer vi att få ett mer jämställt samhälle.

Vad ska ni göra för pengarna?
– De måste gå till vårt arbete med fotbollsklubbar. Vi ska sätta oss tillsammans med Volvo och Svenska Fotbollförbundet och diskutera.