Inrikes.

2016-09-23 06:06
  • "Vi har jämställdheten som en prioriterad fråga, och det har vi oaktat vad Vänsterpartiet driver för politik", säger Mats Johansson (S) Bild: Press
    "Vi har jämställdheten som en prioriterad fråga, och det har vi oaktat vad Vänsterpartiet driver för politik", säger Mats Johansson (S)
  • "Det är mest prat om jämställdhet och inte så mycket action", säger Emil Broberg (V) Bild: Kalle Larsson
    "Det är mest prat om jämställdhet och inte så mycket action", säger Emil Broberg (V)

"Vi tar resultaten på högsta allvar"

Region Östergötlands sista plats är inte smickrande för Mats Johansson (S) som är regionråd i Region Östergötland. Till ETC Norrköping säger han att han tar resultatet på högsta allvar, men också att de valda kriterierna i undersökningen påverkade resultatet negativt för Östergötlands räkning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Det handlar delvis om att vi har en hög andel kvinnliga anställda, vilket ger oss ett väldigt dåligt utslag på just arbetsgivardelen av undersökningen. Det handlar ju om hur undersökningen är konstruerad och så som den nu är gjord får vi, till följd av detta, dåliga resultat, säger Mats Johansson. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Inte styr över alla delar

Han menar också att politikerna inte styr över alla delar, som exempelvis den politiska representationen. Där måste varje parti arbeta var för sig för att förbättra sig. 

– Vi inom Socialdemokraterna har varvade listor där varannan plats går till en kvinna, vilket ökar jämställdheten i den politiska representationen, säger Mats Johansson.

Men trots detta kommer region Östergötland att noggrant analysera undersökningens resultat. Bland annat har förvaltningsorganisationen fått i uppdrag att göra en djupare analys av hela undersökningen.

 – Vi tar den här rapporten på högsta allvar och vi kommer att jobba mot att förbättra situationen. Vi har högre ambitioner än detta i vårt jämställdhetsarbete.

 Enligt Emil Broberg i Vänsterpartiet har ni inte varit speciellt aktiva i jämställdhetsarbetet. Vad säger du om det?

– Det stämmer inte, vi har jämställdheten som en prioriterad fråga, och det har vi oaktat vad Vänsterpartiet driver för politik. De har inte ensamrätt på jämställdhetsfrågorna utan vi har väldigt höga ambitioner där också.

Kommer rapporten leda till att ni gör något åt jämställdheten?

– Ja, som sagt kommer vi att gå på djupet med undersökningen och se vilka delar som vi kan arbeta mer med och vilka förändringar som kan komma till stånd.