Inrikes.

2016-08-05 06:01
  • Evelina Mühling är samordnare för tjejjouren i Norrköping. Eva Mühling är projektledare för Tjejer till tjejer, som finansieras av länsstyrelsen Östergötland. Båda har ett starkt engagemang mot hedersförtryck.  Bild: Anna Mi Skoog
    Evelina Mühling är samordnare för tjejjouren i Norrköping. Eva Mühling är projektledare för Tjejer till tjejer, som finansieras av länsstyrelsen Östergötland. Båda har ett starkt engagemang mot hedersförtryck.
  • "Här sticker Norrköping ut som ett positivt exempel. Men egentligen borde det vara en självklarhet överallt", säger Juno Blom, utvecklingssamordnare på länsstyrelsen Östergötland.  Bild: Jessica Gow/TT
    "Här sticker Norrköping ut som ett positivt exempel. Men egentligen borde det vara en självklarhet överallt", säger Juno Blom, utvecklingssamordnare på länsstyrelsen Östergötland.

"Vi måste våga se, och våga lyssna"

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De är så otroligt modiga

Att bryta mot sina föräldrars vilja och stå upp för sina egna rättigheter, till sin egen kropp, sin rätt till eget liv och kärlek, till utbildning och frihet – det kräver stort mod och ett välutvecklat rättstänkande hos de unga. 

– De här flickorna och pojkarna är så otroligt modiga. Om vi andra hade samma mod skulle vi kanske ha ett helt annat samhälle. Men tyvärr sviker vi dem alltför ofta.

Vi pratar mycket om barns utsatthet, men det finns alldeles för få vuxna som vågar stå upp för barns utsatthet. Att ifrågasätta förövare kräver ganska mycket av oss, säger hon. 

Det finns också en fungerande lagstiftning på det här området, menar hon. 

– Men frågan är hur vi omsätter den i praktiken, säger hon. 

Evelina Mühling menar att det finns mer som Sverige skulle kunna göra, som andra länder redan gör. 

– Norge har avtal med flera länder. Om en norsk medborgare blir bortgift i Somalia kan norsk polis åka och hämta henne. Där ligger Sverige efter, påpekar hon. 

En ständig balansgång

Eva Mühling ser den alltmer segregerade skolan som en försvårande omständighet för de utsatta ungdomarna. 

– Om man möter svenska ungdomar och ser hur de lever är det lättare att ifrågasätta varför just jag ska leva så här och inte ha samma rättigheter, säger hon. 

I slutänden blir det en fråga om bostadspolitiken, menar hon. 

– Om det inte byggs fler bostäder och om vi inte får en bättre integration, så kommer det här problemet bara att växa, säger hon. 

Hon påpekar också hur samhällsklimatet har gjort det allt svårare att arbeta med de här frågorna. 

– Å ena sidan kan du bli stämplad som rasist, och å andra sidan kan du få en massa troll efter dig. Det är en ständig balansgång, säger hon. 

Fakta

Den nationella stödtelefonen har tagit emot samtal rörande 963 utsatta personer mellan den 13 mars 2014 och den 30 juni 2016. Enbart i år handlar det om 265 utsatta personer. 

88 procent av de utsatta har varit flickor/kvinnor.

Minst 55 procent är under 18 år.

Minst 24 procent är under 15 år.

Av samtliga utsatta har minst 56 procent utsatts av sina föräldrar.

Minst 29 procent har utsatts för fysiskt våld.

För 222 personer har ärendet gällt tvångsäktenskap eller barnäktenskap.

För 86 personer har ärendet gällt könsstympning.

96 personer har upplevt hot eller rädsla för att dödas. 

Av den totala mängden samtal har de flesta, 12 procent, kommit från Västra Götaland följt av 10 procent från Östergötland. 

58 procent av samtalen kommer från socialtjänsten, 17 procent från skola eller förskola, 6 procent från polisen, fyra procent från hälso- och sjukvården och lika stor andel från ideella organisationer. 

Vill du ha stöd i frågor som gäller hedersförtryck? 

Nationella stödtelefonen mot hedersförtryck

010-223 57 60 (begränsade öppettider fram till och med vecka 32). Hit kan man ringa om man är yrkesverksam eller arbetar ideellt kring de här frågorna och behöver stöd. 

På sajten hedersfortryck.se kan man läsa mer. 

Tjejjouren Norrköping 

020-544 900 Måndagar 18–21. Du kan även mejla: kontakt@tjejjourennorrkoping.se Eller chatta via hemsidan: www.tjejjourennorrkoping.se

Tjejjouren är öppen för alla som identifierar sig som tjejer. Hit kan man vända sig med alla slags frågor. Det behöver självklart inte gälla hedersproblematik eller liknande. 

Man får vara helt anonym. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.