Inrikes.

2016-09-16 06:01
  • Billerud Korsnäs har de senaste åren investerat cirka 3 miljarder i anläggningen i Skärblacka. Inom ett par år innebär det 40 nya jobb till orten.  Bild: Anna Mi Skoog
    Billerud Korsnäs har de senaste åren investerat cirka 3 miljarder i anläggningen i Skärblacka. Inom ett par år innebär det 40 nya jobb till orten. 
  • "Det viktigaste är att vi behöver ha både kommunala investeringar, men också få igång bostadsbyggandet för att få riktig kraft i utvecklingen", säger Lars Stjernkvist. Bild: TT
    "Det viktigaste är att vi behöver ha både kommunala investeringar, men också få igång bostadsbyggandet för att få riktig kraft i utvecklingen", säger Lars Stjernkvist.

"Vi måste få igång bostadsbyggandet"

Att ortsborna i Skärblacka känner sig negativt särbehandlade och förbisedda är något som bekymrar kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Men den uppfattningen kan inte mötas bara med ord. Det måste till handling, säger han. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Många av de åtgärder som föreslås i ortsplanen för Skärblacka återstår ännu att göra. Den bilden bekräftar Lars Stjernkvist. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Den viktigaste förklaringen är att vi behöver ha både kommunala investeringar, men också få igång bostadsbyggandet för att få riktig kraft i utvecklingen. Än så länge är vi inte där, men jag är faktiskt ändå optimist, säger han. 

Lars Stjernkvist menar att den uppgång som nu råder vad gäller bostadssatsningar också så småningom kommer att sprida sig från centralorten till ytterområdena. 

– Även om jag tyvärr inte kan berätta något konkret, så har det kommit förfrågningar bland annat om Skärblacka, så det finns ett intresse. Jag tror faktiskt att den här planen kommer att skjuta fart, säger han. 

Lyfta fram några saker

Han vill ändå lyfta fram några av de saker som kommunen har gjort i Skärblacka de senaste åren, som exempelvis en upprustning av skolan och fritidsgården. 

– Det är satsningar som tydligt markerar en framtidstro. Skolan hade tidigare problem med låga resultat. Men nu har de kraftigt förbättrats och det är klart att fräschare lokaler har haft sin betydelse – även om de framför allt beror på duktiga pedagoger, säger han. 

– Och fritidsgården är i dag den fräschaste i hela Norrköping, tillägger han. 

Nyligen träffade han också ledningen för Billerud för att just diskutera trafiksatsningar på och kring orten. 

– Vi har vårt ansvar för trafikfrågorna. Men det finns ett bekymmer och det är att vi också måste få Trafikverket med oss, eftersom de är väghållare.

Kommunen har länge försökt få till stånd en förbifart vid Skärblacka, men utan att lyckas. 

– Vi har nu diskuterat om vi ska rusta de befintliga vägarna, för att förbifarten tar så lång tid, säger han. 

När det gäller avtal med vägföreningar så finns det ett beslut på att kommunen på sikt ska försöka ta över ansvaret från vägföreningarna på olika småorter. 

– Den första förhandlingen om Norsholm är vi klara med. Men det är en komplicerad process som tar tid, säger han. 

Vill inte avfärda

Att ortsborna känner att Skärblacka har blivit bortglömt jämfört med andra orter är inget som Lars Stjernkvist vill avfärda. 

– Bara att den känslan finns visar ju att vi har ett bekymmer. Men i mitt uppdrag försöker jag verkligen att behandla alla kommundelar lika. Det som händer i Arkösund är viktigt, men det är inte mindre viktigt att vi utvecklar Skärblacka. 

Men återigen, jag inser att det inte räcker att argumentera. Den känslan kan bara mötas med praktisk handling, säger han.