Reportage.

2016-07-22 06:07
 • Cirka 120 personer är medlemmar i en Facebookgrupp för dumpstrare i Norrköping. En nationell dumstringsgrupp på Facebook har några tusen medlemmar. Där hjälps man åt att bland annat hitta bra ställen. Bild: Lucas De Vivo
  Cirka 120 personer är medlemmar i en Facebookgrupp för dumpstrare i Norrköping. En nationell dumstringsgrupp på Facebook har några tusen medlemmar. Där hjälps man åt att bland annat hitta bra ställen.
 • "De vet hur mycket som inte säljs och har därför möjligheten att förändra", säger Daniel Anderstedt. Bild: Lucas de Vivo
  "De vet hur mycket som inte säljs och har därför möjligheten att förändra", säger Daniel Anderstedt.
 • Fynd i en soptunna. Bild: Lucas de Vivo
  Fynd i en soptunna.
 • – Bäst före betyder just bäst före, inte dödlig efter, säger Amanda och Daniel. Bild: Lucas de Vivo
  – Bäst före betyder just bäst före, inte dödlig efter, säger Amanda och Daniel.
 • Amanda och Daniel tycker att det vore möjligt att ha second hand-butiker för mat där fattiga kan handla. Bild: Lucas de Vivo
  Amanda och Daniel tycker att det vore möjligt att ha second hand-butiker för mat där fattiga kan handla.

"Vi dumpstrar för att vi är veganer"

En bil svänger in på en tom parkering bakom en Netto-butik. Klockan börjar närma sig midnatt, och inte många är i omlopp i det lilla köpområdet strax utanför Norrköping. I ett hörn står en ensam container. Två individer hoppar ut ur bilen, går fram till containern, öppnar de tunga locken och tittar ner. Daniel Anderstedt, en man i 20- årsåldern klädd i en svart huvtröja, drar på sig ett par plasthandskar och hoppar ner. Amanda Kristofferson, klädd i en stickad tjocktröja, står bredvid och fångar upp det som hittas – meloner, färska majskolvar och lite kläder. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Om vi var mer seriösa dumpstrare hade vi kunnat hitta mycket mer. Men vi gör det mest som en politisk gest. Vi dumpstrar därför att vi är veganer, säger Daniel medan han bär fynden till bilen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Lever så hållbart som möjligt

De båda lever en vegansk livsstil. Det betyder att de äter en vegetarisk kost och lever så hållbart och etiskt som möjligt. Till exempel så äter de ost, ägg, mjölk och grädde om de hittar det i soporna, men aldrig annars. De äter dock inte själva kött som de har hittat, men enbart för det känns fel att äta ”muskler”. Många veganer äter dock dumpstrat kött, säger de. 

– Det är nästan mer veganskt att äta det om det har slängts bort även om det kommer från djur, för då har man inte gynnat industrin över huvud taget och produkterna har inte tillverkats förgäves, menar Amanda. 

Ihoppressade sopor

I den veganska livsstilen ingår, utöver kosten, att försöka leva så miljövänlig som möjligt. Bil är ett gränsfall tycker de båda. De har själva en, men den används främst för att dumpstra. De stora matbutikerna utanför stan pressar sina sopor, och många små butiker låser in dem för att folk ska köpa och inte hitta gratis saker på baksidan. Det gör att man måste ha en bil för att kunna få ihop tillräckligt med mat för att det ska vara värt mödan att ta sig ut och leta, berättar de. 

I den vardagliga debatten har det skett en förväxling av betydelsen av att vara vegetarian, vegan och att helt enkelt välja att inte äta rött kött. Att vara vegetarian, vilket egentligen betyder att man bara äter växtbaserad kost, betyder i dag att man även äter mjölk och ägg. Det heter egentligen lakto-ovo-vegetarian. Att vara vegan betyder egentligen att man lever en maximalt hållbar livsstil, men blandas ofta ihop med vegetarisk kosthållning. En sammanblandning som skapar problem för de som vill leva veganskt. 

– En kompis som nyligen har blivit vegan kom till oss för några dagar sedan. Han var glad över att ha hittat en ny vegetarisk salami. Men när vi läste innehållsförteckningen såg vi att den innehöll både ägg och mjölk, berättar Amanda.

Det kan också bli problem när man går på restaurang och säger att man är vegetarian. Kockarna kan röra ihop allt från omelett, ost eller i värsta fall fisk- eller kycklingrätter. För att göra det enklare tycker de båda att man behöver ta tillbaka ordet vegetarian.

– Om man bara väljer att inte äta rött kött så är det ganska respektlöst att kalla sig demi-vegetarian, bara för att det låter lite härligt. Man kan helt enkelt säga att man inte äter rött kött – det räcker som term för det, säger Daniel. 

Kontaktades av Ikea

Trenden kring att dumpstra och ta hand om varor som har passerat bäst före-datum är het och börjar bli allmänt accepterad. Många lokaltidningar har haft artiklar om ”vanligt folk” som dumpstrar och Daniel och Amanda har själva blivit en del i normaliseringen. De blev kontakt-ade av ett produktionsbolag som gör ett livsstilsprogram åt Ikea och som hade hittat dem i en Facebookgrupp för veganer.

– Det var så uppenbart fejkat. De kom med en fräsch påse mat de hade köpt på Hemköp och bad oss låtsas att vi hade dumpstrat det. Alla som någon gång har dumpstrat kommer kunna se att det inte är på riktigt. När man är ute så tar man bara vad man hittar och trycker ner det i en påse, berättar Amanda och skrattar åt minnet av situationen. 

Någon timme innan vi åker iväg för att dumpstra träffar jag Amanda och Daniel hemma i deras lägenhet. De delar en stor fyra med två andra kompisar i centrala Norrköping. De håller precis på att tillreda kvällens middag, kronärtskockor – en grönsak som sällan blir dålig och som de inte har dumpstrat. 

– Vi är ganska bortskämda med att äta det vi är sugna på och när man dumpstrar måste man anpassa sig efter vad man hittar, förklarar Daniel den inköpta kvällsmaten.

Läs vidare på nästa sida: Färska bullar i soptunnor

Läs vidare på nästa sida: Färska bullar i soptunnor