Inrikes.

2017-12-22 06:00
”Får vi möjligheten, kommer LOV att avskaffas”, säger Mona Olsson(V) oppositionspolitiker, som vill se det avskaffade Mina Timmar komma tillbaka. Ett system där hemtjänsttagarna kunde använda en del av sin tid att välja vad de ville ha utfört.  Bild: Bernt Ekdahl/TT
”Får vi möjligheten, kommer LOV att avskaffas”, säger Mona Olsson(V) oppositionspolitiker, som vill se det avskaffade Mina Timmar komma tillbaka. Ett system där hemtjänsttagarna kunde använda en del av sin tid att välja vad de ville ha utfört. 

Vänstern vill avskaffa LOV

Det är betydligt mer valfrihet i Norrköpings hemtjänst än tidigare. Det säger ordföranden i vård- och omsorgsnämnden, kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD), om införandet av LOV.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På kommunens hemsida kan man läsa att ”du som har hemtjänst ska uppleva ökad kvalitet och större inflytande”. Uppleva, men inte få?

– Vem bestämmer vad kvalitet är? svarar Eva-Britt Sjöberg lite upprört. En insats kan ha hög kvalitet, men upplevs inte så. Man ska uppleva det också.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bara en handfull har valt så här långt, men Eva-Britt Sjöberg anser att det spelar mindre roll.

– Det är viktigt att valfriheten finns, så att de äldre kan påverka sin vardag, säger hon.

När ETC citerar vad som står på kommunens hemsida (se artikel ovan) menar Eva-Britt Sjöberg att de äldre ändå kan påverka insatserna.

– De kan göra tilläggsval på olika Rut-tjänster, säger Eva-Britt Sjöberg. Det går inte att göra hos kommunen.

– Företagen tjänar inte så mycket på vad kommunen betalar, säger Mona Olsson (V) oppositionsråd. Förtjänsten ligger i att sälja tilläggstjänster till de äldre. Hoppas att någon inte tror att det ingår i hemtjänsttaxan, för det gör det inte.

Kommunen har skärpt reglerna för ekonomisk ersättning i samband med att LOV nu införs. Tidigare kunde hemtjänsttagarna få sig tilldelat mer tid än vad som sedan utfördes. Men ersättningen inom kommunen gick på den tilldelade tiden. Nu blir det bara utförd tid som betalas för.

Inte rätt till heltid

Samtidigt gör kommunen avkall på sin policy att alla ska ha rätt till heltid och att arbetstiden ska vara sammanhållen, det vill säga inga delade turer med start tidig morgon, ledigt på eftermiddagen och sedan ytterligare ett pass på kvällen. Tre av de sju företagen kommer inte att följa kommunens policy.

– Vi vill också ge små företag möjlighet att etablera sig, förklarar Eva-Britt Sjöberg. De har inte råd att garantera heltid eller ha sammanhållen arbetstid.

– Samtidigt är det ju upp till den enskilde var man söker jobb, fortsätter hon. Alla kanske inte vill ha sammanhållen arbetstid. Det här innebär mer valfrihet också för personalen.

De tre företag som inte kommer att följa kommunens arbetstidspolicy får i stället lite mindre betalt, fem till tio kronor mindre per utförd hemtjänsttimme.

– De köper sig fria, tycker Mona Olsson (V). Så mycket var personalen värd.

– Jag har bjudits in till olika hemtjänstgrupper den senaste tiden.  Personalen är orolig för hur det ska bli för dem och deras jobb. Eller vad de kan säga eller inte säga till de äldre om de vill ha hjälp att byta utförare. Kommunens information till de anställda har varit dålig, säger Mona Olsson (V).