Inrikes.

2016-04-29 07:07
 • Mindre myndighet och mer vardagsrum – det är ett av målen med den nya verksamheten. ”Det ska bli mer möbler och färger”, berättar Getoar Abrashi. Bild: Anna Mi Skoog
  Mindre myndighet och mer vardagsrum – det är ett av målen med den nya verksamheten. ”Det ska bli mer möbler och färger”, berättar Getoar Abrashi.
 • ”Vi vill skapa en miljö där det ska kännas tryggt att komma och ställa sina frågor”, säger Getoar Abrashi. Bild: Anna Mi Skoog
  ”Vi vill skapa en miljö där det ska kännas tryggt att komma och ställa sina frågor”, säger Getoar Abrashi.
 • Anton Berg, 20, kan tänka sig att pröva på ett traineeprogram inom förskolan. ”Jag vet ju inte om jag trivs, innan jag prövat”, säger han. Bild: Anna Mi Skoog
  Anton Berg, 20, kan tänka sig att pröva på ett traineeprogram inom förskolan. ”Jag vet ju inte om jag trivs, innan jag prövat”, säger han.
 • Linnéa Ehlert, 21, siktar mot universitetet men vill jobba ett tag först. Hon tycker att hon fått bra hjälp på ungdomskontoret. Bild: Anna Mi Skoog
  Linnéa Ehlert, 21, siktar mot universitetet men vill jobba ett tag först. Hon tycker att hon fått bra hjälp på ungdomskontoret.

Unik samverkan ska hjälpa fler unga i jobb

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

"Arbetslösheten sjunker generellt"


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Arbetslösheten sjunker generellt”

Att det krävs kontakter för att få jobb är något som riskerar att göra det extra svårt för utrikesfödda på arbetsmarknaden. 

– Vi ser att arbetslösheten sjunker generellt. Men i gruppen utrikesfödda ser vi, från vilket håll vi än tittar, att arbetslösheten är högre, oavsett utbildningsnivå, säger Getoar Abrashi. 

För att få ner arbetslösheten bland ungdomar i Norrköping generellt ser Lars Stjernkvist några tydliga strategier. 

– Vi vet att tidiga insatser har stor betydelse. De sociala investeringar och andra insatser vi gjort de senaste åren börjar ge resultat. Sedan är det viktigt att se till att alla går igenom sin gymnasieutbildning och inte hoppar av, säger han. 

Traineetjänster inom vården och förskolan är en annan åtgärd som han lyfter fram, liksom fler praktik- och lärlingsplatser, för unga, men också för utrikesfödda. 

Han konstaterar dock att kommunen inte varit någon förebild när det gäller att erbjuda praktikplatser. Men det ska det bli ändring på. 

– Nyligen tog vi beslut om att skärpa kraven på kommunala bolag, nämnder och förvaltningar att de ska ta emot fler praktikanter. Särskilt på bolagssidan har man legat lågt förut. Men vi har sagt att man tillsammans bör kunna ta emot ytterligare 100 praktikanter, säger han. 

Traineetjänster inom förskolan

Anton Berg, 20 år gick en utbildning inom grafisk design och 3D i höstas och har sökt jobb sedan dess. 

– Jag tycker själv att jag borde ha kunnat få ett jobb under den här tiden. Men jag tycker att ungdomar är för lata. Det gäller mig själv också, säger han. 

När ETC Norrköping besöker ungdomskontoret har Anton Berg just varit på en informationsträff om traineetjänster inom förskolan och väntar på att bli inkallad till en snabbintervju. 

Han är inte säker på om ett jobb inom förskolan skulle passa honom, men han är absolut beredd att pröva. 

– Jag vet ju inte hur det är förrän jag har prövat. Men allra helst skulle jag vilja bli hundpsykolog, säger han. 

Under tiden som han sökt jobb har han också fått stöd av Arbetsförmedlingen med att vässa sitt cv. 

– Jag har också försökt jobba med min personlighet för att våga stå ut mer och visa vem jag är, säger Anton, innan han försvinner in på sin intervju. 

”Bra att de pushar”

Linnéa Ehlert, 21 år, kommer från ett möte med sin handläggare på Arbetsförmedlingen. 

Hon siktar på att börja plugga ekonomisk historia på universitetet. 

– Men nu vill jag först jobba så mycket som möjligt, och resa också, säger hon. 

Linnéa Ehlert har nyligen avslutat en praktikperiod inom kundtjänst och vill nu hitta ett jobb, gärna något med kundkontakter. Hon har mest sökt på egen hand, men tycker också att hon fått bra hjälp av Arbetsförmedlingen. 

– Det är bra när man känner att de fokuserar personligt på en. Men det är också bra att de är lite hårda och pushar en att sätta mål, tycker hon. 

Lars Stjernkvist tror mycket på det nya ungdomskontoret. 

– Särskilt för dem som vi i dag inte lyckas ge ett bra stöd. Det handlar både om att erbjuda insatser, men också om att ställa motkrav. Kärleksfulla krav – det är jätteviktigt, säger han. 

Ungdomsarbetslösheten

I mars var det 1 480 ungdomar i åldern 18-24 år som var öppet arbetslösa eller i någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Det innebär 18,4 procent av ungdomarna. 

Ungdomsarbetslösheten har minskat med 2,6 procent sedan mars förra året. Men riksgenomsnittet har också sjunkit, och Norrköping ligger fortfarande högt i förhållande till jämförbara kommuner.  

Andelen arbetslösa i åldern 18-24 år i hela riket är 12,3 procent, mot 13,6 förra året. 

I hela Östergötland är siffrorna 14,8 procent, mot 17,2 förra året.