Inrikes.

2016-04-29 07:07
 • Mindre myndighet och mer vardagsrum – det är ett av målen med den nya verksamheten. ”Det ska bli mer möbler och färger”, berättar Getoar Abrashi. Bild: Anna Mi Skoog
  Mindre myndighet och mer vardagsrum – det är ett av målen med den nya verksamheten. ”Det ska bli mer möbler och färger”, berättar Getoar Abrashi.
 • ”Vi vill skapa en miljö där det ska kännas tryggt att komma och ställa sina frågor”, säger Getoar Abrashi. Bild: Anna Mi Skoog
  ”Vi vill skapa en miljö där det ska kännas tryggt att komma och ställa sina frågor”, säger Getoar Abrashi.
 • Anton Berg, 20, kan tänka sig att pröva på ett traineeprogram inom förskolan. ”Jag vet ju inte om jag trivs, innan jag prövat”, säger han. Bild: Anna Mi Skoog
  Anton Berg, 20, kan tänka sig att pröva på ett traineeprogram inom förskolan. ”Jag vet ju inte om jag trivs, innan jag prövat”, säger han.
 • Linnéa Ehlert, 21, siktar mot universitetet men vill jobba ett tag först. Hon tycker att hon fått bra hjälp på ungdomskontoret. Bild: Anna Mi Skoog
  Linnéa Ehlert, 21, siktar mot universitetet men vill jobba ett tag först. Hon tycker att hon fått bra hjälp på ungdomskontoret.

Unik samverkan ska hjälpa fler unga i jobb

Mer vardagsrumsprägel och mindre myndighetskänsla – det är en del av tankarna bakom ett nytt ungdomskontor i Norrköping där tre aktörer under samma tak ska hjälpa unga att snabbare hitta till jobb eller studier.

– Vi vill skapa en schysst miljö för ungdomar så att de känner att de vill gå hit, säger Getoar Abrashi, samordnare. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ungdomsarbetslösheten i Norrköping är högre än riksgenomsnittet. Och trots att siffrorna har börjat sjunka på grund av mindre kullar och god konjunktur så är fortfarande 18,4 procent av ungdomarna i östra Östergötland utan arbete, jämfört med 12,3 procent för hela landet. Det innebär cirka 1 480 ungdomar i åldern 18-24 år som är öppet arbetslösa eller i program av olika slag. Jobbgarantin har cirka 700 ungdomar inskrivna och i jobb- och utvecklingsgarantin finns cirka 400 unga inskrivna. Därtill är ungefär 2 600 ungdomar anställda med någon form av stöd. Men siffrorna ändras hela tiden.

– Ungdomsarbetslösheten är fortfarande högre i Norrköping än i andra jämförbara städer. Det är allvarligt, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande i Norrköping. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Nu ska Arbetsförmedlingen och kommunen försöka göra något åt den höga arbetslösheten. 

Mycket webbaserat

I dag, den 29 april, invigs ett nytt ungdomskontor – en satsning som Arbetsförmedlingen och kommunen gemensamt står bakom. Tidigare fick ungdomarna besöka tre olika kontor för att få samma hjälp som de nu ska få under samma tak. 

När ETC Norrköping besöker kontoret saknas ännu en hel del av de möbler och färgglada inslag som ska ge den vardagsrumskänsla man eftersträvar. 

– Vi är fortfarande en myndighet, men det ska ändå vara en sådan känsla i lokalen att vi når ut bättre till ungdomarna, säger Getoar Abrashi, samordnare. 

Nya digitala tjänster är också ett sätt att sänka tröskeln gentemot unga. 

– Vi erbjuder informationsmöten över internet som vi kallar för webbinarium. Och vi kan erbjuda personliga webbmöten med handläggare, berättar han. 

Getoar Abrashi kommer från Arbetsförmedlingen, som har den stora gruppen arbetslösa unga som sin målgrupp. Kommunens målgrupp är de unga arbetslösa som söker bistånd. Den tredje aktören är vägledarna, som vänder sig till alla ungdomar. En fjärde aktör, kommunens projekt Ungkomp, som hjälper unga som står lite längre från arbetsmarknaden, ska också flytta in i lokalerna till sommaren. Cirka 50 personer kommer att arbeta här när alla är på plats. Och det är inget projekt, utan en permanent samverkan i stor skala. 

– Det som gör det unikt i hela Sverige är just att det är så stort, säger han. 

Målet med verksamheten är att kunna förkorta tiden till jobb och studier för ungdomarna.  

En viktig förklaring till den höga ungdomsarbetslösheten i Norrköping är att en lägre andel fullföljer sina gymnasiestudier. Men föräldrarnas utbildningsbakgrund och situation på arbetsmarknaden har också stor betydelse. 

– De flesta jobb förmedlas fortfarande via kontakter. Om föräldrarna är förankrade på arbetsmarknaden har de ett helt annat kontaktnät än om de är arbetslösa. Den effekten ska man inte underskatta, säger Getoar Abrashi.

Läs vidare på nästa sida: "Arbetslösheten sjunker generellt"

Ungdomsarbetslösheten

I mars var det 1 480 ungdomar i åldern 18-24 år som var öppet arbetslösa eller i någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Det innebär 18,4 procent av ungdomarna. 

Ungdomsarbetslösheten har minskat med 2,6 procent sedan mars förra året. Men riksgenomsnittet har också sjunkit, och Norrköping ligger fortfarande högt i förhållande till jämförbara kommuner.  

Andelen arbetslösa i åldern 18-24 år i hela riket är 12,3 procent, mot 13,6 förra året. 

I hela Östergötland är siffrorna 14,8 procent, mot 17,2 förra året.