Inrikes.

2016-12-08 22:01
Många tvingas bo i modulbostäder.
Många tvingas bo i modulbostäder.

Tusentals desperata söker egen bostad i Norrköping

Att bostadsbristen är stor i Norrköping märks på sociala medier som Facebook. Gruppen ”Lägenheter i Norrköping” har strax över 9 000 medlemmar. Och i modulbostäderna i Ljura längtar boende efter riktiga hem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

I Facebookgruppen ”Lägenheter i Norrköping” lägger personer som letar bostad upp notiser, men också de som vill byta bostad eller har en bostad att hyra ut i andra hand eller sälja. Genom gruppen får ETC Norrköping kontakt med Linus Thörnvall som har sökt bostad sedan en tid tillbaka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag är 19 år och jag jobbar heltid på ett lager och bor för tillfället hos min flickväns mamma och pappa. Jag letar lägenhet nu, men hittar inget som är ”billigt” och vill helst inte ta ett stort lån eller låna pengar av någon. Situationen är jobbig för jag vill inte att min tjejs föräldrar ska behöva försörja mig, berättar han.

Söker brett

Linus Thörnvall letar efter en etta eller tvåa och kan tänka sig att bo såväl i Norrköping eller Söderköping som Skärblacka eller Kimstad. Men trots att han söker brett och har arbete har han inte funnit bostad hittills.

Veronica Jarveby berättar att hon jobbar heltid i Norrköping och söker lägenhet konstant.

– Just nu så bor jag i Katrineholm och lägger ungefär 3000–4000 kronor i månaden bara på att pendla, skriver Veronica Jarveby i ett mejl till ETC Norrköping.  

Om hon fick en lägenhet skulle hon kunna lägga pengarna på ett hem i stället för en bil och få en bättre och mer aktiv fritid, menar hon.

– Att jag i dag är en egenföretagare med full koll på ekonomi inte räcker för att kunna få en lägenhet är så tråkigt, skriver Veronica Jarveby.

I den grå metalltrappan upp till lägenheten i modulbostäderna i Ljura står 27-årige Ghassan Sawaya. Han kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Här i Ljura har han bott sedan augusti. Den lilla lägenheten på ett rum och kokvrå delar han med en annan man.

– Det är jobbigt. Jag pluggar SFI sedan i september, men jag får ingen studiero här. Inget privatliv. Det jag vill ha mest av allt just nu är en egen bostad så att jag kan börja mitt liv i Sverige. Det räcker med en etta. Bara den är min, säger han.