Inrikes.

2016-12-23 05:39
Bild: Claudio Bresciani/TT

Tuff situation för vårdcentraler när hyrläkare stoppas

Att minska kostnaderna och få till en kontinuitet för både arbetslag och patienter har varit avgörande i beslutet om hyrläkarstopp inom primärvården. Men medan styrande politiker känner sig trygga i förändringen ser oppositionen på situationen med oro.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Från och med den 1 januari 2017 råder stopp för inhyrning av allmänläkare inom primärvården i Region Östergötland. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Inhyrning av allmänläkare har varit ett växande problem under flera år och det har medfört en situation där vi har blivit beroende av extern personal för att kunna upprätthålla verksamheten. Vi kan se att detta har påverkat både patienter och arbetsgrupper och det är dessutom en dyrare lösning än att bemanna med vanlig personal, säger Christoffer Bernsköld (S), regionråd och ordförande i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd. 

"Kommer att bli en tuff period"

Stoppet för hyrläkare inom primärvården är en del av en redan pågående utfasning av hyrpersonal inom regionens hälso- och sjukvård. Under 2016 infördes ett stopp för inhyrning av allmänsjuksköterskor och nästa steg i processen är stopp för inhyrning av specialistläkare på sjukhusen. 

– Det kommer att bli en tuff period, men jag tror att vi på sikt förhoppningsvis får en bättre kontinuitet på arbetsplatserna både för patienter och för personal, och därmed en större möjlighet att utveckla verksamheten, säger Christoffer Bernsköld. 

Under 2016 har det förekommit inhyrda läkare på majoriteten av regionens vårdcentraler. På tre enheter, i Valdemarsvik, Boxholm och Österbymo, har det varit extra svårt att rekrytera personal och de har därför fått dispens från hyrläkarstoppet fram till och med juni 2017. Men även flera av vårdcentralerna i tätorten har dragits med stora kostnader för hyrläkare. Dit hör till exempel Cityhälsan centrum, Cityhälsan söder och Cityhälsan norr i Norrköping. Där har läkartjänsterna delvis bemannats av pensionerade läkare, utbildningsläkare och underläkare. 

Att de privata vårdcentralerna inte inför ett stopp för hyrläkare kan göra det svårt att få dagens hyrläkare att gå över till fast anställning. 

– Jag hade önskat att alla skulle ha gjort bytet samtidigt så att möjligheten att jobba som hyrläkare helt hade tagits bort i Östergötland. Men vi kan inte påverka hur de gör på de privata vårdcentralerna, säger Christoffer Bernsköld. 

Han känner sig trots det trygg i beslutet. 

Saknar fast personal

Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen, känner sig däremot inte lika lugn. 

– Vi efterfrågar konsekvenserna av stoppet av hyrläkare i primärvården. Vi är fortfarande lite fundersamma över hur man rent praktiskt ska klara ut det här. Det är ju flera vårdcentraler som har haft ett ganska stort behov av hyrläkare, säger hon. 

Förutom de tre vårdcentraler som har fått dispens påpekar Marie Morell att situationen även har varit svår för flera vårdcentraler i centrala Norrköping och i Motala.

– Vissa av de här vårdcentralerna har inte haft fast personal på flera år. Man måste fråga sig varför personal inte vill jobba kvar där, säger hon.   

Kostnader för sin hyrläkare

Under perioden januari–november 2016 har Region Östergötland lagt 32,5 miljoner kronor på inhyrda läkare inom primärvården. Enligt deras egna beräkningar kostar inhyrda läkare generellt dubbelt så mycket som fast anställda läkare.