Inrikes.

2017-09-29 06:00
Att antalet sjukskrivningar ökat tror Zilla Jonsson inte är en konsekvens av hyrstoppet som infördes 2016. Bild: Henrik Montgomery/TT
Att antalet sjukskrivningar ökat tror Zilla Jonsson inte är en konsekvens av hyrstoppet som infördes 2016.

Tuff situation i vården

Zilla Jonsson är HR-direktör vid region Östergötland. Hon tycker inte att Östergötlands sjukskrivningstal sticker ut. Men säger att regionen arbetar för att förebygga sjukskrivningar.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Region Östergötlands sjukskrivningstal står sig väl jämförelsevis med andra regioner och landsting, vi ligger i mitten, säger Zilla Jonsson, HR-direktör vid region Östergötland.

Varför sjukskrivingarna ökat i regionen har hon svårt att svara på. Men att det specifikt skulle vara en konsekvens av hyrstoppet som infördes 2016, och att man i dag anlitar bemanningssjuksköterskor i mindre utsträckning tror hon inte är orsaken.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


– Det finns säkert flera orsaker. Allt ifrån att vi har en tuff situation inom vården i dag till att vi har en samhällsutveckling som generellt för med sig en högre sjukskrivningsnivå, säger hon.

Vad menar du när du säger att ni har en tuff situation inom vården?

– Vi har samma utmaningar som alla andra inom sjukvården, både nationellt och internationellt. Det handlar om att vi lever längre och behovet av vård ökar ju äldre vi blir.

– Utvecklingen i vården ger större möjligheter att behandla patienter men kostnaderna ökar också i samband med det. Det är i grunden positivt att vården utvecklas och ger större möjlighet att behandla olika sjukdomar, men innebär också att vi behöver utbildad personal inom olika kategorier, inte minst sjuksköterskor. En yrkeskategori som det råder brist på i dag.

Deltar i forskningsprojekt

Enligt Zilla Jonsson pågår ett kontinuerligt förebyggande arbetsmiljöarbete i regionen. Bland annat håller regionen, tillsammans med två andra landsting, just nu på att fram en utbildning som syftar till att öka kunskapen om arbetstider och hälsa.

– Och vi deltar i ett forskningsprojekt som drivs av Karolinska Institutet, som handlar om att ge nyanställda sjuksköterskor utbildning för att förlägga sin arbetstid så de säkerställer återhämtning när de arbetar i en dygnet runt-verksamhet, säger hon.

– Inom regionen har vi en kvalitetssäkrad rehabprocess där rehabiliteringskonsulter arbetar med chefer och medarbetare för att den sjukskrivna ska kunna återvända till sitt arbete.