Inrikes.

2017-04-21 05:51
I kvarteret Mesen, intill Linköpingsvägen i Kneippen där det tidigare låg en bensinmack, ska nu Norrköpings första trygghetsboende byggas. Bild: Lisa Karlsson
I kvarteret Mesen, intill Linköpingsvägen i Kneippen där det tidigare låg en bensinmack, ska nu Norrköpings första trygghetsboende byggas.

”Trygghetsbostäder är något som har efterfrågats länge”

Efter många års väntan kommer snart byggnationen av Norrköpings första trygghetsbostäder att dra igång. 45 lägenheter byggs i Kneippen, i närheten av Linköpingsvägen.

Trygghetsbostäder innebär ett boende anpassat för äldre som är för friska för äldreboende, men som vill känna en större trygghet och ha en social samvaro med andra. I dessa finns tillgång till gemensamma ytor, matsal och vissa tider är de bemannade med personal. Bostadsformen kräver inget biståndsbeslut från kommunen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Trygghetsbostäder är något som har efterfrågats länge och som kommunen har strävat efter att få igång under flera år. Vi har försökt att motivera privata fastighetsägare till att bygga, men inte riktigt nått fram, berättar Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör. 

Att det har varit svårt att få fastighetsbolagen med på banan vad gäller trygghetsbostäder tror Magnus Johansson beror på flera saker. 

– En nybyggnation blir ju dyrare att bo i än ett hus där du har bott i flera år och som du kanske till och med har betalat. Det gör att det finns en osäkerhet i om man ska få äldre att flytta in här. Man begränsar sig ju till en snävare marknad när man nischar in sig på det här sättet. Sedan kanske man inte har haft skälet till att göra detta heller. Det finns ju en stor marknad ändå, säger Magnus Johansson. 

”Det är ju en bra början”

Nu står det dock klart att det kommunala fastighetsbolaget Hyresbostäder kommer att bygga 45 trygghetslägenheter fördelat i fyra fastigheter i Kneippen. Går allt enligt plan ska projektet påbörjas i maj. 

Några planer på fler liknande bostäder på andra håll i kommunen finns däremot inte i nuläget. 

– Initialt är det dessa som har dragit igång. Och det är ju en bra början. Det är ju i Norrköping som trycket är allra högst. Sedan får man titta vidare på vad man gör därefter och hur efterfrågan ser ut, säger Magnus Johansson. 

Att upprätta trygghetsbostäder även på orterna i utkanten av kommunen och därmed minska till exempel hemtjänstens körningar skulle kunna vara lönsamt, men det är ändå inget självklart beslut, menar Magnus Johansson. 

– Det skulle kunna vara lönsamt över tid, men det där vet man ju inte för det är ju inte givet att de som flyttar in till ett trygghetsboende har behov av personal över huvud taget. Så det där är lite svårt. Men givetvis är det så att om de vi ska hjälpa finns samlade så är det bättre ur effektivitetssynpunkt. Men trygghetsbostäder ska byggas för att skapa trygghet och goda förutsättningar för de äldre, säger han.