Reportage.

2017-10-25 06:00
 • Medlemsavgiften är 150 kronor/familj. Från vänster: Leah Duràn 10 år, Emilia Nockmar 14 år, Nicole Zaldivar 8 år, Nestor Cordova, Alba Duràn 9 år, Maria-Paz Briones Alfaro med bebis Nahuel Carmona, Solange Adaros och Sebastian Adaros 14 år.
  Medlemsavgiften är 150 kronor/familj. Från vänster: Leah Duràn 10 år, Emilia Nockmar 14 år, Nicole Zaldivar 8 år, Nestor Cordova, Alba Duràn 9 år, Maria-Paz Briones Alfaro med bebis Nahuel Carmona, Solange Adaros och Sebastian Adaros 14 år.
 • Nestor Cordova, grundare av Latino teater i Norrköping.
  Nestor Cordova, grundare av Latino teater i Norrköping.
 • Maria-Paz Briones Alfaro, styrelsemedlem, är föräldraledig just nu, men kommer och hjälper till för att leda barngrupperna.
  Maria-Paz Briones Alfaro, styrelsemedlem, är föräldraledig just nu, men kommer och hjälper till för att leda barngrupperna.

Teatern vars nyckelord är solidaritet

På andra våningen i ett sekelskifteshus, bakom två stora portar, huserar föreningen Latino teater sedan tio år tillbaka. Här kan barn och vuxna spela teater eller delta i andra aktiviteter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är full aktivitet inne på teatern. Barn- och ungdomsgruppen har sin första träff inför höstterminen. Nestor Cordova, grundare av Latino teater, leder barngruppen tillsammans med Solange Adaros och Maria-Paz Briones Alfaro – alla tre aktiva i föreningen. I dag är det improvisationsövningar som står på schemat, lek och skratt blandas med allvar.

För några av barnen är dagens träff den första, andra har varit med längre. Emilia Nockmar är en av deltagarna som har varit aktiv i teatergruppen länge.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Jag var nio år när jag började på Latino teater. När jag började handlade det mycket om att stärka min självkänsla genom att stå på scen och tro på mig själv. Men det roligaste i dag är nog att komma hit och träffa kompisar, säger Emilia Nockmar.

Ny premiär varje år

En gång om året har Latino teater premiär med en pjäs, oftast skriven av Nestor Cordova. Pjäsen visas sedan i Norrköping och på andra platser i landet.

– Jag kom till Sverige från Chile 1989, efter några år startade jag och en vän föreningen Latino teater. Jag ville skriva pjäser, så jag gjorde det och involverade personer som ville vara med i min föreställning.

– Jag är självlärd, precis som alla andra i föreningen, och lärde mig att skriva manus genom att läsa böcker, se på teater och utöva det själv, säger Nestor Cordova.

I den årliga pjäsen samspelar alla teatergrupper oavsett ålder. Alla i föreningen bidrar med något, ljus, ljud, kostymer eller musik. Pjäserna spelas alltid på svenska, ibland med inslag av spanska.

Inspireras av samtiden

Nästa pjäs, som visas i slutet av 2018, handlar om en flicka som fastnar i en digital spelvärld där hon tappar all kontakt med omvärlden. En slags dystopisk bild av ett barn i en digital värld. Som med alla pjäser han skriver inspireras Nestor Cordova av samtiden, genom pjäserna belyses ämnen som berör människor i hans omgivning.

– En av de första pjäserna vi visa­de hette ”Narkoman”. Den skrev jag under en period då många barn till chilenare i Norrköping hamnade i drogmissbruk. Den handlade om utanförskap i samhället. Till exempel hur en förälder som är invandrare och knappt pratar svenska inte vet var den ska vända sig för att få rätt hjälp till sitt barn, säger Nestor Cordova.

All verksamhet och alla aktiviteter är gratis på Latino teater. För Maria Paz Briones Alfaro handlar det om att kultur ska vara tillgänglig för alla människor.

– Det är det vi kämpar för. Vi vill hålla kulturen levande och låta den utvecklas genom att ge alla möjlighet att ta del av den.

– Föreningslivet är underbart, men det är också krävande, säger  Maria-Paz Briones Alfaro.

Hon berättar att kommunen ständigt kommer med nya bestämmelser kring bidrag, och att det försvårar för de ideella föreningarna.

– Men vi kämpar för att få ha kvar vår organisation, och så länge vi har råd att betala hyran kommer vi att finnas kvar, säger Maria-Paz Briones Alfaro.

Aktiviteter för alla barn

Utöver teaterverksamhet anordnar Latino teater olika event. På skolloven erbjuder de aktiviteter för barn och ungdomar. Det kan vara film- och spelkvälllar, eller aktiviteter på stan. Och varje år besöker de Norrköpings ungdomscirkus.

– Barn och ungdomar som vän-der sig hit kommer från familjer som inte har möjlighet att åka på utflykter, utomlands eller skidor på loven, säger Maria-Paz Briones Alfaro.

Trots att det är kämpigt att hålla föreningen vid liv, sjuder verksamheten av kreativitet. Solidaritet och kärleken till teatern är drivkraften hos Latino teater.

– När barn som började i teatergruppen för 15 år sedan i dag själva aktiverar sig i föreningen på olika sätt – då känns det som att vi har lyckats, säger Solange Adaros. 

Fakta

Kontakt: Latino Teater i Norrköping, Facebook.

Medlemsavgift: 150 kronor per familj, då ingår alla aktiviteter.

Medlemmar i föreningen: Drygt 120 familjer.