Inrikes.

2017-09-15 08:43
Bild: Amanda Jenderbäck

Sugardejting – riskfyllt men helt lagligt extraknäck

En ny dejtingsajt lockar unga studenter i Norrköping att sälja sex med förevändningen att slippa studielån. Förödande för dem som nappar, menar polisen Mattias Magnestrand: ”Man kan väldigt lätt råka illa ut.”

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sajten heter Rich meet beautiful och ska en tro dess egen reklam så kommer de tjejer som ansluter sig att bli bortskämda jetsetbrudar som dränks i lyx av rika fräscha män. Som tack för att de ”umgås” med ”mogna män” kan de även slippa att ta studielån. Männen å sin sida utlovas att få både ungdom och respekt tillbaka genom umgänge med dessa unga vackra kvinnor.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men det krävs inte många klick för att förstå att det handlar om sex. Sex mot pengar. I detta fall unga kvinnors kroppar mot äldre mäns stålar. Den som signar upp sig ombeds att svara på frågor som: kroppsbyggnad, bästa egenskap (alternativen är: rumpa, bröst, ögon och så vidare), eventuella piercingar och sexlust. Reklamskyltarna, som enligt företaget just nu cirkulerar i landets storstäder, visar en bild av en ung kvinna som halar ner sitt röda bh-band. Texten intill lyder: ”Hej studenter! 0:- i studielån. Dejta en sugardaddy.”

Hundratals användare i Norrköping

Sajten finns redan i flera länder och enligt deras egna uppgifter har de ett par tusen användare i Sverige. Några hundra av dem uppges finnas i Norrköping.

Flera av de manliga medlemmarna skriver att de är ”gifta män som söker en kvinna”. Kanske har de hittat sajten via den otrohetssajt som Sigurd Vedal, norrmannen som ligger bakom sajten, gjorde sig känd för, för några år sedan.

Hur kan detta vara lagligt? I ­Sverige har vi ju en sexköpslagstiftning som förbjuder människor att betala för sex?

– Det där är inte så enkelt. Sexköpslagen gäller tillfälliga sexuella förbindelser. Det är till och med så illa, tycker jag, att om du bokar tider med en prostituerad, säg måndagar och onsdagar tre månader framåt, så är det inte brott mot sexköpslagen, för det är inte tillfälliga förbindelser. Så att dejta en rik kille och få studierna betalda är ju inte en tillfällig förbindelse. Sedan är det detta att de inte erbjuder sex på det sättet, utan dejting, säger Mattias Magnestrand, områdespolis i Norrköping som bland annat arbetar mot prostitution.

Finns kryphål i lagen

Sajter som bidrar till att sälja tillfälliga sexuella tjänster gör sig skyldiga till koppleri. Men även om det är uppenbart kan det vara svårt att komma åt. Drivs sajten till exempel från ett annat land så gäller det landets lagar.

Mattias Magnestrand påpekar att han inte kan uttala sig om det lagliga eller olagliga vad gäller sajten Rich meets beautiful, eller vilka avsikter det finns med den, men han är ändå övertygad om att den kommer att användas av människor som ligger bakom prostitution. Bland annat för att lägga ut annonser. Något som enligt honom ofta inte görs av den prostituerade själv, utan av någon annan som ligger bakom prostitutionen.

Att skärpa sexköpslagstiftningen för att få stopp på den här typen av verksamhet är Mattias Magnestrand dock kluven till. Det skulle kunna leda till vissa förbättringar, tror han, men samtidigt innebär det en risk att prostituerade går under jord och det blir ännu svårare att komma åt brottsligheten.

– Jag ser det som ett problem för att kvinnorna också är offer och genom att kriminalisera kvinnorna skulle vi få mycket svårare att hjälpa dem, säger han.

Vad skulle du vilja säga till de unga kvinnor som nappar på en sådan här dejtingsajt?

– Att man ska tänka sig för. Och att man väldigt lätt kan råka illa ut. Om personen som söker en ung kvinna för dejting har i tankarna att betala, så vet man aldrig vad det är den personen har tänkt sig att betala för. Och gränsdragningen blir väldigt svår för en ung tjej, att veta var gränsen går mellan dejt och prostitution, säger Mattias ­Magnestrand.