Inrikes.

2017-11-10 06:00
Överdoserna har ökat i takt med att allt fler blandmissbrukar.   Bilder: TT
Överdoserna har ökat i takt med att allt fler blandmissbrukar. 

Stora utmaningar för vården när fler blandmissbrukar

Missbruket ser annorlunda ut i dag än för tio år sedan. Allt fler blandar olika droger vilket leder till sjukare narkomaner och fler överdoser. Nu har den livsfarliga och svårdoserade drogen karfentanil kommit till Norrköping. Och polisen bävar för att antalet dödsfall och överdoser kommer att öka ytterligare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Radiopogrammet Konflikt rapporterade i början av oktober om den högpotenta dödsdrogen karfentanil, och hur den likt en epidemi skördar offer i USA. Karfentanil är en syntetisk opioid, 10 000 gånger starkare än morfin, som bland annat används för att söva stora djur som elefanter. Drogen har nu hittats i tillslag som polisen har gjort i Norrköping.

– Vi är så klart rädda för en liknande utveckling här, säger Nicklas Hyttbro, gruppchef för en enhet inom ingripandeverksamheten vid Norrköpingspolisen som arbetar mot narkotika.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Han berättar att fentanylen, en annan syntetisk opioid, svagare än karfentanil men 100 gånger starkare än morfin, har slagit hårt i Norrköping de senaste åren.

– Fentanylen tog vid när MDPV:et klingade av för två år sedan. Och det är en oberäknelig drog eftersom den är så svår att dosera.

Fler överdoserara

Leif Hermansson, chef för grova brott på Norrköpingspolisen, säger att beslagen av fentanyl har ökat i Norrköping, och att man också har lagt märke till att antalet överdoser har ökat.

– Men det är svårt att veta exakt vad de överdoserar på, säger han.

Markus Heilig är beroendeforskare och professor i psykiatri vid Linköpings universitet. Han bekräftar att fentanylen och varianterna av drogen har fått fäste i Östergötland. Men enligt Markus Heilig är det blandmissbruket som är det största orosmolnet just nu.

– Förr i tiden fanns det två stora grupper missbrukare: heroinister och amfetaminister.

–De syntetiska opioderna och missbruk av narkotikaklassade läkemedel har gjort att dessa gränser har suddats ut. Och det ställer till det när det handlar om behandling, säger Markus Heilig.

Tillsammans med andra inom läkarkåren har Markus Heilig gått i bräschen för att opioidmissbrukare ska ha rätt till behandling med buprenorfin (subuxone) och metadon som är två av de läkemedel som används vid behandling av heroinister.

– Nu förändras bilden, och gamla principer ställs på ända. Vi kan inte behandla en person med buprenorfin som tar fentanyl ibland, röker hasch bland, tar benzo ibland, och ibland tar något den inte minns namnet på. Då blir dessa behandlingar verkningslösa, och livsfarliga, säger han.

Inte lätt att behandla

Markus Heilig säger att vården därför måste vara extra försiktiga när de beviljar läkemedelsbehandling mot opiodmissbruk.

– Boten får inte bli värre än soten, det är jättefarligt att vara ute i ett obehandlat missbruk men det kan ibland vara ännu farligare att blanda ett läkemedel som man får i behandlingssyfte med massa grejer på gatan.

– Det har lett oss till att välja personer med omsorg. Vi måste vara säkra på att de har ett beroende, och inte ägnar sig åt ett farligt sidomissbruk.

Detta menar han också har lett till att vården allt oftare ställs inför svåra dilemman.

– Vi säger att det kommer in en 19-åring som har tagit överdoser på fentanyl vid flera tillfällen. Vi vet att vi kan förhindra att han dör av ytterligare en överdos om vi ger honom buprenorfin. Men eftersom vi inte vet om han är blandmissbrukare vågar vi inte ge honom medicinen, säger han.

En av orsakerna till att blandmissbruket har blivit vanligare är lättillgängligheten via internet.

– Ta till exempel karfentanil som tillverkas i Kina. Fram till april i år var preparatet inte narkotikaklassat. Och så ser det ut. När en substans förbjuds, ändrar kemisterna en molekyl och det nya preparatet finns ute på marknaden helt lagligt till dess att det förbjuds, säger Markus Heilig.

”Allt på en gång”

Ursula Thienemann är verksamhetschef för beroendekliniken i Norrköping. Hon säger att även akutvården har förändrats till följd av det ökade blandmissbruket.

– Vi har varit tvungna att anpassa vårt sätt att ta hand om människor. När en person kommer in akut tittar vi inte så mycket på vad den har tagit, utan mer på vad den har för symptom.

Tidigare var det enklare, då var man antingen narkoman eller alkoholist.

Hon säger att det i dag är omöjligt att försöka anpassa vården efter vilka droger personen har tagit.

– Det är mycket gott och blandat och allt på en gång. Det är ytterst få av de som vi kommer i kontakt med som bara har tagit en drog.

Förutom att drogerna är lättillgängliga via internet tror hon också att det ökade blandmissbruket speglar samhället i stort.

– Allt ska gå fort. Det handlar om omedelbar tillfredställelse, och då tar man vad som finns, säger hon.

Fentanyl och karfentanil

Fentanyl är en så kallad syntetisk opiod. Till skillnad mot heroin och morfin som är utvunnet ur vallmoväxten framställs syntetiska opioder i labratorium.

Fentanyl finns som läkemedel, och då främst i plåsterform. Fentanyl framställs också i olagliga labratorium (främst i Kina) och säljs över internet.

Drogen är oerhört dödlig eftersom den är så svårdoserad. Några korn, små som saltkorn räcker för att ta en dödlig överdos.

Enligt polisen har fentanylmissbruket lett till flera hundra överdoser i Sverige.

Karfentanil är en fentanylderivat.

Drogen är ännu mer potent än fentanyl, och 10 000 gånger starkare än morfin. I USA kallas drogen för den fattiga vita befolkningens drog, och har skördat tusentals offer de senaste åren.

I Sverige har drogen lett till tre dokumenterade dödsfall under 2017.