Reportage.

2016-11-08 09:33
  • Det kommer studiebesök från Finland hit för att lära sig varför svenska elever är bland de mest kreativa i världen, säger Anders Carlsson, rektor på Djäkneparksskolan.  Bild: Åke Lindgren
    Det kommer studiebesök från Finland hit för att lära sig varför svenska elever är bland de mest kreativa i världen, säger Anders Carlsson, rektor på Djäkneparksskolan. 
  • Bild: Åke Lindgren

Stor brist på behöriga lärare i Norrköping

Trots att terminen redan har dragit igång saknas 30 lärare i Norrköping. Och flera av dem som arbetar i skolorna är inte utbildade lärare.

"I praktiken blir det ju den obehörige läraren som bedömer eleverna för betyg", säger Miia Austa, ordförande på Lärarnas Riksförbund i Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Bristen på behöriga lärare blir allt mer kännbar för landets kommuner. Samtidigt som sökande till lärarutbildningarna minskar, kommer antalet elever att öka i framtiden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det är väldigt svårt att hitta behöriga lärare. Efterfrågan är enorm, säger Anders Carlsson, rektor på Djäkneparksskolan.

– Jag ägnar nästan alltid delar av min semester åt rekrytering.

Skolor pusslar ihop

Grundskolan i Norrköping  saknade 248 behöriga lärare inför höstterminen. I september saknades fortfarande drygt 30. Då hade ändå obehöriga lärare utan lärarlegitimation fått 83 av de 248 tjänsterna.

På olika sätt pusslar skolorna ihop så att det finns en behörig lärare som ansvarar för betygen – trots att ordinarie lärare kan vara någon annan.

– I praktiken blir det ju den obehörige läraren som bedömer eleverna för betyg, säger Miia Austa, ordförande på Lärarnas Riksförbund i Norrköping.

Samtidigt lämnar allt fler lärare yrket. Det finns i dag mellan 30 000 och 50 000 lärare i landet som hoppat av. Det samtidigt som Norrköpings kommun inför höstterminen försökte locka tillbaka pensionerade lärare och till och med arrangerade ett möte för allmänt intresserade att ge sig in i skolans värld.

– Vad är alternativet? frågar Anders Carlsson. Vi har redan stora klasser och kan inte göra dem större. Det är redan svårt för lärarna att hinna med att hjälpa alla på individnivå – både dem som har svårare med skolarbetet och högpresterande. 

"Bättre lön får fler att stanna"

De bägge lärarfacken är överens att om läraryrket ska kunna bli attraktivt måste lönerna bli bättre, liksom arbetsmiljön.

– Norrköping har bland de lägsta lärarlönerna i landet, säger Miia Austa och pekar på den enkät som Lärarnas riksförbund släppte i september. Det gör att allt fler lärare tar jobb i kommunerna runt omkring istället.

– Bättre lön får fler att stanna, håller Anna Clara Ekström med, förtroendeman på Lärarförbundet. Därmed blir arbetsmiljön bättre. Det är illa nu, men vi har bara sett början på lärarbristen ännu.