Inrikes.

2016-12-02 06:00
 • Kamratföreningen Flottans män rensar ut bland sina arkiv. Efter flytten har de bara 	hälften så stor yta. Lennart Wållberg, Jan Knutsson och Robert Hillgren begrundar vad som ska slängas eller behållas. Bild: Åke Lindgren
  Kamratföreningen Flottans män rensar ut bland sina arkiv. Efter flytten har de bara hälften så stor yta. Lennart Wållberg, Jan Knutsson och Robert Hillgren begrundar vad som ska slängas eller behållas. 
 • Framtidens kvarter vid inre hamnen, Saltängen, kommer att innehålla små marinor och kanaler mellan husen. Illustration: Erik Telldén
  Framtidens kvarter vid inre hamnen, Saltängen, kommer att innehålla små marinor och kanaler mellan husen. 
 • Till Café Saltis kommer även kunder som åker av E4:an enbart för att äta här. Men ägaren oroar sig för att kunderna inte följer efter en eventuell flytt. Bild: Åke Lindgren
  Till Café Saltis kommer även kunder som åker av E4:an enbart för att äta här. Men ägaren oroar sig för att kunderna inte följer efter en eventuell flytt. 

Småföretagare tvingas flytta: "Kommunen har skött detta dåligt"

"Helst vill vi stanna kvar här. Centralt läge och låga hyror. Det kan inte bli bättre."

Så svarar nästan alla företagare i Saltängen som ETC kontaktar och som de närmaste åren måste flytta för att ge plats för ett nytt bostadsområde vid den gamla hamnen i Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Ett 70-tal företag och föreningar ska flytta i tre etapper, små som stora. De anses inte passa in i den nya stadsdelen som ska byggas med kanaler och småbåtshamn. Den första flyttvågen är tänkt att gå vid nyår.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 – Det klarar vi inte, säger Stefan Innala, vd på Roslagens Värmemontage. Våra nya lokaler är inte klara ännu.

 Företaget har fått hjälp av kommunen att köpa mark och ska bygga nytt på annan plats. Stefan Innala tycker att kommunen skött information och hjälp med markköp bra, men bygglovet fungerar inte alls.

 – Vi har fortfarande inget, säger han. Det har skötts dåligt och vi tvingas bli kvar här i åtminstone ett halvår till.

 De företagare ETC träffar, talar om ett område med centralt läge, bra kommunikationer och låga hyror, där de flesta helst hade stannat kvar.

– Så här billigt kommer jag aldrig att kunna hyra igen, säger Peter Svensson, vd på Diamanten håltagning AB med 22 anställda. Men vi ligger i etapp två någon gång 2027, så vi stannar så länge det går.

 – Det är bara att gilla läget, menar Robert Hillgren på kamratföreningen Flottans män. Vi ska flytta till Bråvalla.

 – Hur det blir med verksamheten när vi flyttat vet vi inte. Det blir väsentligt högre hyror och sämre tillgänglighet. De nya lokalerna ligger 1,5 kilometer från närmaste hållplats och många av våra medlemmar är gamla, säger Robert Hillgren.

 – Kommunen har skött detta dåligt, säger en företagare som vill var anonym. Den hjälp vi har fått är en telefonlista till kommunens fastighetsägare. Den hade jag redan. Vi har fått ordna allt själva.

 – Har vi frågat om hjälp har det varit påvert, anser Rikard Håkansson, platschef på Ekströms trä.

 – Här har varit en brädgård sedan 1879 och det är inte en verksamhet som är enkel att flytta eller gratis. Vart vi ska är inte klart ännu.

Kan få stanna kvar

Välkända Café Saltis med sitt arbetarstuk har kanske möjlighet att stanna kvar, eftersom det kan passa in i området. Men då handlar det om väsentligt högre hyra och en ny kundkrets av höginkomsttagare, som är den grupp som förväntas ha råd att flytta in.

 – Vi klarar nog inte en flytt, säger Dani Baravdish, caféets ägare. Det är inte så säkert att kunderna följer med.

 Trots oro och osäkerhet inför framtiden – som ingen företagare gillar – är det många av företagarna som är positiva till kommunens satsning på området.

 – Kommunen gör helt rätt som satsar här vid vattnet och det kommer att bli jättefint, säger Rikard Håkansson på Ekströms trä.