Inrikes.

2016-09-16 06:01
  • Bristen på utsmyckningar i centrum är något som bekymrar ortsborna. Bild: Anna Mi Skoog
    Bristen på utsmyckningar i centrum är något som bekymrar ortsborna.
  • Arne Andersson är ordförande för företagarföreningen i Skärblacka. Föreningen ställer sig frågan om Skärblacka har blivit bortglömt av politikerna.   Bild: Anna Mi Skoog
    Arne Andersson är ordförande för företagarföreningen i Skärblacka. Föreningen ställer sig frågan om Skärblacka har blivit bortglömt av politikerna.

Skärblackabor känner sig bortglömda av kommunen

Bostadsbyggen, trafiksäkerhetsåtgärder och utsmyckningar i centrum – många av de åtgärder som föreslås i kommunens strategi för Skärblacka återstår ännu att göra. Och många Skärblackabor upplever sig särbehandlade jämfört med boende i kommunens andra småorter.  

"Om vi skulle öppna marmeladstånd skulle vi få mer stöd än när vi har en fabrik", säger Arne Andersson från ortens företagarförening. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

En plan för att utveckla Skärblacka klubbades av ett enigt fullmäktige redan 2011. Men fortfarande är det mycket i planen som inte har blivit gjort. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi undrar om vi har blivit utsatta för kollektiv mobbning, säger Arne Andersson, som är ordförande i företagarföreningen i Skärblacka med omnejd. 

Ny pappersmaskin

De senaste tre åren har ortens storindustri Billerud Korsnäs investerat cirka 3 miljarder kronor i anläggningen på orten. Bland annat ska en ny pappersmaskin stå färdig 2018 och generera ett 40-tal nya jobb till orten. 

Men den tunga trafiken till och från anläggningen har också skapat trafikproblem som kräver åtgärder. 

I ortsplanen finns detta med, men ännu har det inte blivit några åtgärder. 

När Kolmårdens djurpark å sin sida har satsat och nyinvesterat, med ökade trafikproblem som följd, har kommunen varit med och gjort trafiksäkerhetsåtgärder. 

När ett företag i Arkösund presenterade en storsatsning inom besöksnäringen fanns politiker på plats och svarade upp med löften om kommunala satsningar, bland annat på renovering av bryggor. 

– Det har vi självklart ingenting emot. Det är lovvärt och bra. Men när det gäller industriinvesteringar som i vårt fall, så möts beskedet av tystnad från kommunens sida och politikerna verkar inte veta hur de ska agera, säger Arne Andersson. 

I Skärblacka har också en investerare utifrån gått in och köpt upp centrumfastigheter för åtskilliga miljoner.  

– Där finns inte en lägenhet ledig, säger han. 

Men företagarföreningen upplever inte heller att detta har väckt något intresse från politikernas sida. 

Behovet av nya bostäder är en sak som företagarföreningen särskilt vill lyfta fram. I planeringsstrategin för Skärblacka talas också bland annat om nya tomter. 

– Går du konstant skiftgång bygger det ofta på att du bor nära platsen, annars blir resorna för betungande, påpekar Arne Andersson. 

Läs vidare på nästa sida: Saknas lägenheter