Inrikes.

2016-12-02 06:00
Utmed Saltängsgatan ligger i dag mängder av småindustri. Nu måste verksamheterna flytta.  Bild: Åke Lindgren
Utmed Saltängsgatan ligger i dag mängder av småindustri. Nu måste verksamheterna flytta. 

"Självklart inte lätt för alla"

"Vi politiker brukar få reaktioner när något inte är bra, men jag har inte hört någon kritik från näringslivet angående flytt av verksamheter från inre hamnen". Det säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Företagen i inre hamnen vid Saltängen ger kommunen både ris och ros över hur de sköter projektet med att bygga om. Men inte heller projektledaren Fredrik Wallin säger sig ha fått kritik, till exempel om långsamma bygglov.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det tar vi gärna tag i, säger Fredrik Wallin, men då måste företagen höra av sig. Annars kan vi som jobbar med projektet inte veta hur vi kan hjälpa till.

Ingen ekonomisk hjälp

Att många företag får högre hyreskostnader efter flytten är dock inget kommunen kan göra något åt. Dagens hyror har i flera fall varit extra låga på grund av att lokalerna haft rivningskontrakt och området i sig är gammalt och slitet. Och att subventionera hyrorna i företagens nya lokaler skulle innebära ett lagbrott från kommunens sida.  

Hoppas på nya arbetstillfällen

Fredrik Wallin är inte förvånad över att en del företagare får problem. Det är en jättelik flytt av företag och verksamheter och kommunen vill att de stannar kvar i Norrköping. 

– Det är självklart inte lätt för alla, men vi hjälper gärna till med kontakter och att hitta platser att bygga nya lokaler på, säger Fredrik Wallin.

I området planeras restauranger, kontor, skola och annan offentlig service, vilket kommunen hoppas ska bidra till att ersätta så många som möjligt av de arbetstillfällen som försvinner i inre hamnen.