Reportage.

2017-06-28 06:00
 • Bild: Niclas Sandberg
 • Ungdjuren betar hela somrarna på Strandängarna vid Bråviken. Hagarna gödslas inte vilket gynnar den biologiska mångfalden. Bild: Niclas Sandberg
  Ungdjuren betar hela somrarna på Strandängarna vid Bråviken. Hagarna gödslas inte vilket gynnar den biologiska mångfalden.
 • Kaisa Lindholm matar i bägarna för hand medan Tomas Gunnarsson lagar felet på den automatiska inmatningen av bägare. Bild: Niclas Sandberg
  Kaisa Lindholm matar i bägarna för hand medan Tomas Gunnarsson lagar felet på den automatiska inmatningen av bägare.
 • Glassfabriken på gården byggdes 2012, innan dess skedde tillverkningen inne i Norrköping. Bild: Niclas Sandberg
  Glassfabriken på gården byggdes 2012, innan dess skedde tillverkningen inne i Norrköping. 
 • Ludvig Gunnarssons farfar Per-Gunnar Gunnarsson startade med ekologiskt ­jordbruk på 70-talet och Ludvig har inga planer på att ändra det i framtiden. ”Sänk­dalen kommer att fortsätta brukas ekologiskt”, säger han. Bild: Niclas Sandberg
  Ludvig Gunnarssons farfar Per-Gunnar Gunnarsson startade med ekologiskt ­jordbruk på 70-talet och Ludvig har inga planer på att ändra det i framtiden. ”Sänk­dalen kommer att fortsätta brukas ekologiskt”, säger han.

Sänkdalens gård – 45 år av ekologiskt jordbruk

När Tomas Gunnarssons ­pappa på 1970-talet slutade använda­ konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel tyckte många att han var en knäppgök. 45 år senare drivs Sänkdalens gård fortfarande ­ekologiskt.

”Det har svängt hur man ser på ekologisk produktion, särskilt­ från konsumenternas håll”, säger Tomas som äger och driver gården tillsammans med sin fru Nilla ­Gunnarsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är förmiddag och full aktivitet i glassfabriken på gården. Tusen liter­ kokosglass har just börjat­ tappas­ i portionsbägare när maskinen­ som matar fram bägarna går sönder. Burkarna får matas i för hand medan Tomas hämtar­ verktyg för att laga felet.

– Så här är det att vara bonde,­ learning by doing, säger han och justerar en skruv som får maskinen att fungera igen.

Fem personer jobbar med att hålla­ processen igång ända fram till det att glassen hamnar i frysrummet med rätt datummärkning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Att göra glass är ett sätt att ta makten över sitt eget mjölkpris. Sedan gillar vi att utveckla och förnya. Det hade kanske varit enklare­ att bara gå kvar i ladugården­ och jobba med korna. Men det är roligt att skapa arbetstillfällen­ och att vi blir fler i företaget.

Ekologisk glass och rapsolja

I dagsläget jobbar tio personer på Sänkdalens gård, med jordbruket och i glassfabriken.

– Vi brukar försöka ta fram två nya glassmaker per år och alla på gården är med och betygsätter och testar olika förslag. Vi använder bara naturliga ingredienser. Gör vi en apelsinglass är det ekologiska apelsiner i och inga essenser. ­Vissa smaker kan vi inte göra eftersom det inte går att få tag i ingredienser som Krav godkänner.

Förutom 17 olika smaker av glass producerar också Sänkdalen sin egen rapsolja som säljs till mataffärer, restauranger och bagerier.

– Några av fördelarna med att driva ett Kravmärkt ekologiskt jordbruk är att vi slipper hantera kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För oss är det viktigt att producera hälsosamma och nyttiga livsmedel.

Familjedrivet jordbruk

Knappt hälften av intäkterna till gården kommer från glassen och rapsoljan. Resten kommer från försäljning av den mjölk som inte går åt till glasstillverkningen, samt från köttproduktion och spannmål. Sänkdalen sköter också utlastning av grus från en bergtäkt till Skanska. 

Samtidigt som glassen tillverkas inne i fabriken pågår arbetet ute på gården. Ungdjur lastas på en vagn och transporteras ut till strand­ängarna vid Bråviken där de ska beta under sommaren.

– Jag har tagit över pappas plats i jordbruket nu när han jobbar mer i glassfabriken, säger Ludvig Gunnarsson medan han vant styr traktorn på den gropiga grusvägen.

Han är 22 år gammal och näst yngst av Tomas och Nillas fem barn. Han är utbildad på Vreta lantbruksgymnasium och ser en framtid i att jobba som bonde. 

– Det är kul med tillverkningen av glass och rapsoljan. Hade det bara varit pappa och jag som hade gått i ladugården kanske det inte hade varit lika kul. Nu blir det mer som ett företag med alla anställda.

Utmaningar inför framtiden 

Ludvig har ett stort intresse­ för växtodling och vill i framtiden gärna utöka arealerna som odlas på gården. 

– Det är klart det finns ut­maningar med att odla utan bekämpningsmedel och konst­gödsel men det finns ingen tvekan om att Sänkdalen kommer att fortsätta brukas ekologiskt, säger han. •

Krav

Krav är en organisation som har bildats för att märka ekologiska livsmedel. Krav har till uppgift att få till stånd ökad ekologisk odling och djurhållning, hållbart fiske och förädling genom att ­tillhandahålla regler, kontroll och märkning av ekologiska produkter. Kravmärket på en produkt anger att den är framställd ekologiskt enligt Kravs kriterier.

www.gardsnara.se hittar du en utförlig lista över ekologiska gårdar i Östergötland.