Inrikes.

2016-11-25 05:49
 • Bara 29,2 procent av Borgsmoskolans elever fick godkänt i alla ämnen i våras. I kommunen låg snittet på 73 procent. Bild: Lisa Karlsson
  Bara 29,2 procent av Borgsmoskolans elever fick godkänt i alla ämnen i våras. I kommunen låg snittet på 73 procent.
 • Hans Sandberg, rektor på Borgsmoskolan sedan i januari. Bild: Lisa Karlsson
  Hans Sandberg, rektor på Borgsmoskolan sedan i januari. 
 • Flera insatser har gjorts för att skapa en lugnare miljö på Borgsmoskolan. Både elever och lärare är överens om att det har gett resultat. Bild: Lisa Karlsson
  Flera insatser har gjorts för att skapa en lugnare miljö på Borgsmoskolan. Både elever och lärare är överens om att det har gett resultat.

Så ska Borgsmoskolan satsa för bättre resultat

Stökig miljö, oroliga elever och underkända resultat. Det var verkligheten på Borgsmoskolan i våras. Nu har kommunen satsat. Men har det räckt? ETC Norrköping har besökt högstadieskolan med kommunens sämsta betyg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Klockan är strax före tio. Dov musik strömmar ur kafeterians högtalare. Några elever sitter vid ett bord och snackar. I övrigt är det tyst på Borgsmoskolan i dag. Den nya rektorn, Hans Sandberg, slår sig ner i en fåtölj inne på rektorsexpeditionen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag klev in här i januari med massor av fördomar om en rörig skola och ett rörigt bostadsområde, men det visade sig vara betydligt lugnare här än vad jag kunde tro, säger han. 

Även om det var bättre än väntat så var vårterminen stökig. Mängder av brandlarm, tjafs och tråkigheter, beskriver Hans Sandberg. Och elevernas betyg talar sitt tydliga språk. Enbart 29,2 procent fick godkänt i alla ämnen i våras. Det kan jämföras med kommunsnittet på 73 procent. 

Klar över problemen

Från kommunens håll är man klar över problemen:

– Vi politiker och förvaltningen måste ta vårt ansvar för det här. Vi borde ha reagerat betydligt tidigare, säger Olle Johansson (S), ansvarig för utbildningsfrågor i kommunen, när ETC ringer och frågar om bakgrunden till de dåliga resultaten. 

Extra resurser

Sedan i våras har skolan fått extra resurser. Olle Johansson är förhoppningsfull att resultaten kommer att förbättras kraftigt till nästa gång eleverna får betyg. 

– Det har varit en väldigt bra skolstart, väldigt lugnt och tryggt den här terminen, och jag är övertygad om att det kommer att bli bättre redan nästa år, säger han.  

Tillbaka på Borgsmoskolan är rektor Hans Sandberg lite försiktigare än Johansson vad gäller framtiden. Han berättar om arbetet hittills. 

– Vi har gjort kompetensutvecklingsinsatser bland både personal och elever, börjat samarbeta med den rikstäckande organisationen Friends, delat in arbetsåret i sexveckorsperioder, anställt fasta vikarier. Men framför allt jobbar vi hela tiden med att skapa trygghet, trivsel och studiero, berättar han.

Elevcoach har anställts

En elevcoach har anställts för att finnas till i korridorerna för de elever som inte är på lektion. Han medlar mellan elever som bråkar och fångar upp elever som skolkar. Om det blir större problem anmäls de till rektorn via ett pappersformulär. På bordet framför Hans Sandberg ligger en ordentlig lunta av sådana anmälningar. Han tar upp högen och börjar bläddra. 

– Här är någon som inte har uppfört sig på lektionen och här är någon som har gått in på en annan lektion och stört. De här kan vara allt möjligt. 

Kallas in för samtal

Anmälningarna följs i första hand upp av rektor, elevcoach och personal. Eleven kan till exempel kallas in för samtal. Är det allvarligt kallas vårdnadshavaren in. Och är det riktigt allvarligt kan eleven stängas av. Hans Sandberg betonar dock att avstängning inte är ett straff. Det är i första hand för att skolan ska få andrum och kunna lösa situationen. 

Det har också satts upp övervakningskameror. 

– Det var mycket kritik mot de där kamerorna först, men den har klingat av.

Brandlarmen har tystnat

Något han själv gissar är en direkt följd av kamerorna är de tystnade brandlarmen. Förra terminen utlöstes brandlarmet varannan, var tredje vecka. Under höstterminen har brandlarmet gått en gång. 

– Det var under en organiserad brandövning. 

Utmaningar kvarstår

Men flera utmaningar kvarstår. En av de största är att hitta behörig personal. I en kommun där lärarbristen generellt är stor och lönerna lägre än i grannkommunerna blir det extra tufft för en skola med dåliga resultat, som dessutom ligger granne med ett bostadsområde som mest är känt för bilbränder och kriminalitet.