Reportage.

2017-08-30 06:00
 • Malin Johansson, till vänster, köper ägg av Eva Davidsson. En win-win situation, tycker de. Bild: Eva Bergstedt
  Malin Johansson, till vänster, köper ägg av Eva Davidsson. En win-win situation, tycker de.
 • Karin Lorin är en av initiativtagarna till Reko Linköping
  Karin Lorin är en av initiativtagarna till Reko Linköping
 • Via Reko-handeln går det att få dagsfärska grönsaker och bröd.
  Via Reko-handeln går det att få dagsfärska grönsaker och bröd.
 • Håkan Eriksson, till vänster, är en trogen Rekokund och den här torsdagen köper han kött av Lars-Åke Gustafsson. – Rekohandeln är bra. Man vet vad man får och till bra priser, säger Håkan Eriksson.
  Håkan Eriksson, till vänster, är en trogen Rekokund och den här torsdagen köper han kött av Lars-Åke Gustafsson. – Rekohandeln är bra. Man vet vad man får och till bra priser, säger Håkan Eriksson.

Reko förmedlar mat direkt från producent till kund

Ägg från lyckliga hönor. Kött från fria kor. Grönsaker som odlas giftfritt. Rekohandel via sociala medier har börjat poppa upp på allt fler ställen i Sverige. I Östergötland finns försäljningen i Linköping, Motala, Mjölby och Rimforsa.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag vet att det har pratats om att starta en Reko-ring även i Norrköping, men det krävs att någon tar tag i det, säger Karin Lorin.

Hon driver Boställets vedugnsbageri utanför Linköping och är en av initiativtagarna till Reko Linköping som startade i höstas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Idén kommer från Finland där Rekohandeln startade 2013 och har blivit en succé. Via Facebook erbjuder matproducenter i närområdet sina varor, konsumenterna lägger in beställningar och hämtar dem vid en given tidpunkt på ett och samma ställe på en central plats.

Pinfärska varor

Poängen är att de beställer exakt hur mycket de vill ha, till exempel tolv ägg, ett bröd, två kilo potatis och ett kilo tomater.

Vad är då skillnaden från att köpa närodlat från en matbutik?

– Kunden får pinfärska varor och vet var allt kommer ifrån. På så sätt får också mindre odlare hjälp med att komma igång med försäljningen. Och vi producenter vet exakt hur mycket vi ska ta med till försäljningsstället, säger Karin Lorin.

Ett 20-tal aktiva producenter

Reko Linköping erbjuder bland ­annat grönsaker, ägg, ost, gris- och nötkött, ekokyckling, svamp, ­honung, bröd och tunnbröd.

Allt är närproducerat, men inte alltid ekologiskt. Sedan start har närmare 4 000 konsumenter blivit medlemmar på Facebook, en förutsättning för att kunna beställa.

– Men hittills är det inte så många som handlar, vi har ett 40-tal aktiva konsumenter och 20 aktiva producenter.

Karin Lorin säljer sina vedugnsbakade bröd varannan torsdag på en parkering på Tornby-området i Linköping. Producenterna behöver inga tillstånd för försäljningen eftersom allt är förbeställt via Facebook. Kunderna hämtar bara ut det de har beställt och betalar kontant på plats eller swishar.

Malin Johansson är en av de trogna kunderna, hon är också med och sköter Facebookadministration av Rekohandeln.

– Min man och jag vill handla lokalt. I dag ska vi köpa ägg, grönsaker och kött. Allt vi handlar här har en hög kvalitet, vi tycker om idén, säger hon.

Slipper åka runt och leta

Håkan Eriksson, som den här torsdagen är på plats för att köpa kött, håller med.

– Det är smidigt, vi handlar här hyfsat regelbundet. Kvalitén är markant bättre än det vi köper i butikerna, det blir inte dyrare och vi slipper åka runt till olika ställen för att hitta närodlat, påpekar han.

Eva Davidsson säljer ekoägg och har varit med sedan starten i oktober förra året.

– Jag är här en timme och levererar äggen till kunderna. Allt är slut när jag åker härifrån eftersom allt är förbeställt. Det är smidigt för kunden och smidigt för mig och det är kul att träffa konsumenterna, säger Eva Davidsson.

Rekogrupperna sprider sig i Sverige. I dag finns de på drygt 30 ställen i Sverige, däribland Lund, Malmö, Göteborg, Skövde, Strömstad, Uppsala, Norrtälje och Sollefteå.

Jag har hört att Skövde ska gå riktigt bra. Det tar nog ett tag att bygga upp och göra en sådan här verksamhet känd. Det var samma för Bondens marknad som är en succé i Linköping numera, men det tog några år innan den tog fart, säger Karin Lorin.

Ska marknadsföra på mässa

Själv kommer hon att marknadsföra Rekoidén på Linköpings bo- och samhällsexpo i det nybyggda området Vallastaden i september.

– Jag ska berätta om vår idé och visa vår Facebooksida. Det är lätt att hitta och beställa där, bara man har blivit medlem.