Reportage.

2016-09-27 06:13
IVO vill lägga ner Norrköpings kommuns ”öppen ingång” där bland andra missbrukare kan få vård direkt utan långa väntetider. Nu kallar kommunen in vittnen till rättegångs­förhandlingarna för att rädda projektet.   Bild: Åke Lindgren
IVO vill lägga ner Norrköpings kommuns ”öppen ingång” där bland andra missbrukare kan få vård direkt utan långa väntetider. Nu kallar kommunen in vittnen till rättegångs­förhandlingarna för att rädda projektet.

Personal vittnar i rätten för att rädda missbruksvården

Nu tar Norrköpings kommun till nya och helt unika metoder för att få rätt att behålla sin missbruksvård. Inspektionen för vård och omsorg – IVO – har lagt ett vite på 1 miljon kronor om inte kommunen backar och återgår till traditionella metoder. Kommunen tar nu strid om frågan genom att kalla personalen som vittnen i rättegång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Det handlar om projektet "öppen ingång", som riktar sig till missbrukare, och projekt Frideborg, som handlar om våld i nära relationer. Den som söker hjälp får den direkt utan att behöva vänta i månader på att en utredning blir klar först. 

– Jag hade varit död i dag utan det här, berättade "Kalle",  som hade varit djupt nere i narkotikamissbruk, för ETC i våras.

Enligt enkäter och undersökningar är de flesta inblandade nöjda med modellen, som finns i de flesta kommuner i dag.

Men IVO godkänner inte modellen, som de anser är både rättsosäker och olaglig. I juni fick Norrköping därför hot om vite med 1 miljon kronor om man inte backar. Hittills har alla kommuner som inte har backat förlorat ärendet i förvaltningsrätten.

Kräver öppna förhandlingar

Men nu tänker Norrköping nytt. Vanligtvis avgörs ärenden i förvaltningsrätten på inskickade handlingar, det vill säga en domare avgör ensam fallet. I synnerhet gäller det när myndighet möter myndighet.

– Vi tänker kräva öppna förhandlingar, berättar Charlotte Rydberg, stadsjurist i Norrköping. Det innebär att vi kallar in vittnen inför en nämnd, det vills säga som i en brottsdomstol.

Det blir personal inom projekten som får berätta om verksamheten inför rätten. 

När enskilda står mot myndigheter används ibland nämnd, till exempel i skattemål, men myndighet mot myndighet?

– För egen del har jag aldrig varit med om det, säger Magnus Wikström, rådman på förvaltningsrätten i Linköping. Och jag har varit här ett tag.

Vi får liknande svar från andra förvaltningsrätter, till exempel i Stockholm.

– Nej, det har jag aldrig varit med om, säger Eva Lotta Hedin, chefsrådman i Stockholm. Vänta ett tag, säger hon plötsligt och lägger ifrån sig telefonen.

En liten stund senare är hon tillbaka.

– Jag frågade en kollega som har arbetat här i 35 år och han hade aldrig hört talas om något liknande, säger hon.

Fler som lyssnar i nämnd

I slutet av september lämnar kommunen in sitt yttrande till förvaltningsrätten och kräver öppen förhandling med nämnd – en nämnd som precis som i en vanlig domstol består av politiker.

Hoppas ni på mer förståelse från nämndens politiker då de flesta kommuner har modellen?

– Man kan se det som taktik, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden. Men det blir trots allt fler som lyssnar än att bara skicka in papper.