Inrikes.

2016-11-18 06:05
 • Sara Wahrby kör helst inte bild över huvud taget. Nu tar hon bilen från hemmet i Jursla till Norrköping, där hon sedan byter till pendeltåg mot arbetet i Linköping. Bild: Lisa Karlsson
  Sara Wahrby kör helst inte bild över huvud taget. Nu tar hon bilen från hemmet i Jursla till Norrköping, där hon sedan byter till pendeltåg mot arbetet i Linköping. 
 • Pålitligheten vad gäller tider är viktig för pendlaren Ximena Jonsson. Men även priset. Det ska vara ekonomiskt möjligt för alla pendla, tycker hon. Bild: Lisa Karlsson
  Pålitligheten vad gäller tider är viktig för pendlaren Ximena Jonsson. Men även priset. Det ska vara ekonomiskt möjligt för alla pendla, tycker hon. 
 • Tillgänglighet är minst lika viktigt som priset, för att få människor att resa kollektivt: Det menar Region Östergötlands vice ordförande i trafiknämnden, Bengt Nordström (MP).	 Bild: Lucas De Vivo
  Tillgänglighet är minst lika viktigt som priset, för att få människor att resa kollektivt: Det menar Region Östergötlands vice ordförande i trafiknämnden, Bengt Nordström (MP). 

Pendlaren: Jag kör helst inte bil över huvud taget

Politikerna i Region Östergötland menar att prislappen inte avgör om människor reser kollektivt, utan att det har med enkelheten
i kollektivtrafiken att göra.

Det ska vara smidigt att åka kollektivt och pendlingsstråken ska fungera. Men vad tycker resenärerna själva? ETC Norrköping har frågat några. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Sara Wahrby står på perrongen i Norrköping med en kaffe i handen och väntar på pendeltåget till Linköping. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Att det funkar smidigt att pendla är det viktigaste för mig. Jag kör helst inte bil över huvud taget. Men jag bor utanför stan så jag får ta bilen till pendlarparkeringen och sedan tar jag pendeln till Linköping. 

Att åka kollektivt dörr till dörr är inget alternativ. Bussen från bostaden i Jursla är både opålitlig vad gäller tiden och tar alldeles för lång tid, tycker Sara. 

– Det jag helst skulle vilja är att det skulle gå en expressbuss från Åby/Jursla till Linköping. En sådan skulle jag kunna tänka mig att betala mera för att åka med om det fanns, säger Sara Wahrby. 

Tåget som Sara ska åka med kommer och ett hav av människor strömmar av. En av dem är Ximena Jonsson som pendlar från Linköping till arbetet i Norrköping. 

– För mig är det viktigt att det fungerar, att tiderna hålls och så, men det ska vara ett överkomligt pris också. Så att vi har råd att pendla och ta oss till olika orter. För några kanske inte priset är så viktigt, men vi måste tänka på alla. Både pris och tillgänglighet är viktigt, menar hon. 

Kollektivt inget alternativ

På andra sidan vägen har Magnus Bagge just parkerat sin bil. Han bor i Åby och arbetar i Norrköping. Att åka kollektivt till jobbet har aldrig varit ett alternativ för honom. Det är för obekvämt och tar för lång tid. 

– Jag vet inte vad som skulle krävas för att jag skulle åka kollektivt. Jag är för bekväm. Jag vill kunna styra tiderna själv och så behöver jag bilen i jobbet, säger han.