Intervju.

2017-04-04 06:26
”Vi kommer att göra vårt bästa för att komma in i riksdagen. Nu har medlemsantalet ökat kraftigt, jag tycker att vi är lite på g”, säger Åke Karlsson.Här med hästen Akira hemma på gården i Krokek. Bild: Lisa Karlsson
”Vi kommer att göra vårt bästa för att komma in i riksdagen. Nu har medlemsantalet ökat kraftigt, jag tycker att vi är lite på g”, säger Åke Karlsson.Här med hästen Akira hemma på gården i Krokek.

Partiet som vill lyfta landsbygdsfrågorna

Hans politiska bana började i Centerpartiet, men när de röstade ja till EU hoppade han av och blev kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Norrköping, för att sedan gå över till Junilistan. Nu är det Landsbygdspartiet oberoende som gäller för lantbrukaren Åke Karlsson från Krokek. Målet är att lyckas bra i valet 2018.

I mitten av februari hölls ett upptaktsmöte för att starta en lokalavdelning i Norrköping. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det gick bra. Vi bildade en interimsstyrelse och nu jobbar vi med att få fler medlemmar, anta stadgar och så vidare. Det ser lovande ut, säger Åke Karlsson. 

Varför behövs Landsbygdspartiet oberoende? 

– Efter 50 års misslyckande av landsbygdspolitiken, oavsett om det har varit röd eller blå regering, så står det klart att det behövs ett landsbygdsparti. Som det ser ut nu är det indragningar på allting; skolor, posten, butiker, kommunikationer och så vidare. Folk måste ha service om de ska bo kvar på landsbygden. Det är för mycket storstadsfokus. Mer av de värden som landsbygden producerar måste komma landsbygden till del och stanna där. 

Hur ska det gå till?

– Landsbygden behöver få medel från gruvnäring, skogsnäring och vattenkraft. Om du tittar på skogen till exempel så ägs den till stor del av utbor som flyttat till stan, men äger sina skogsfastigheter. Sedan avverkar de skogen och betalar skatt i stan. Skatten borde stanna i kommunerna. Även fastighetsskatten på industrifastigheter borde, som den gör i Norge, stanna i kommunerna. Och så måste vi underlätta för dem som vill bo och arbeta på landsbygden. I dag är det svårt att få kvalificerad arbetskraft till landsbygden. Där kan man också titta på Norge, där de som väljer att ta ett arbete på landsbygden, en lärare till exempel, blir befriad från studieskulden om han bor kvar på orten i fem år. Och efter fem år då trivs de så bra så då bor de kvar. 

Vilka frågor vill ni driva lokalt?

– Redan nu kan jag säga att här i Krokek så byggs det inte något nytt. Unga och gamla har ingenstans att bo här, sådant. Det ser likadant ut i alla ytterområden; Skärblacka, Kolmården. Men det blir medlemmarna som får prioritera vilka frågor vi ska lyfta i kommunen. 

– Sedan är vi klart motståndare till ostlänken. Vi tycker att det förslaget ska läggas i papperskorgen och att man i stället ska satsa på befintliga järnvägar, som i dag är så dåliga att man måste sänka hastigheten. Hela snabbspårsprojektet är en sådan där typiskt spegling av politikernas centraliseringsfokus. Södra stambanan kan förbättras betydligt så att man kan öka kapaciteten på den i stället. 

Vad tycker ni om EU?

– Vi vill lämna EU. Inte det europeiska samarbetet, det kan fortsätta. Det vi inte vill ha är EU:s byråkrati. Då är det bättre med ett samarbete mellan suveräna och fria stater. Och så måste vi stärka det nordiska samarbetet. Om vi tar landsbygdspolitiken och tittar på landsbygden i Europa och i Sverige, så ser landsbygden här och i södra Europa definitivt inte likadan ut. Vi måste ha makten att formulera vår egen landsbygds- och jordbrukspolitik. 

Hur ställer ni er till vinsttak i välfärden?

– Vi är emot vinster i välfärden, men vi är inte helt emot privata verksamheter. Små kooperativ är okej, men inte stora bolag som jagar vinster. 

Hur ser ni på dagens migrationspolitik?

– Här ser vi ett skäl till att vi vill lämna EU. Vi har sett hur tanken att EU ska hjälpas åt har spruckit. Det är en svår fråga. Vi måste så klart hjälpa flyktingar, men om vi i Europa hade ställt upp solidariskt hade vi kunnat lösa det här mycket bättre. Där fyllde inte EU den funktion de borde ha gjort. Ett övergripande mål måste vara att människor inte ska behöva fly från sina hemländer. 

Vilket parti står ni närmast?

– Vi har sagt att vi står för ett oberoende. Vi kommer inte att gå in i ett organiserat samarbete med något parti. Men vi kan stötta vilken fråga som helst om den är i linje med våra värderingar. 

Vilka väljare hoppas ni locka? 

– Jag hoppas att vi kan locka väljare från alla partier. Jag tror att det finns många människor även i städerna som uppskattar att vi har en levande landsbygd. 

Vilka mål har ni inför valet 2018? 

– Vi kommer att göra vårt bästa för att komma in i riksdagen. Nu har medlemsantalet ökat kraftigt, jag tycker att vi är lite på g. Men det kommer bli hårt och därför är det viktigt att vi bygger upp de lokala avdelningarna inför valet. 

Fakta

• Landsbygdspartiet oberoende bildades 2012 när Landsbygdsdemokraterna och Landsbygdspartiet gick samman. I valet 2014 kom partiet in i kommunfullmäktige i nio kommuner. 

• Störst är partiet i Svenljunga i Västergötland där de har 5 av 33 mandat i kommunfullmäktige. I Valdemarsvik och Kinda har partiet ett mandat vardera i kommunen. I riksdagsvalet 2014 fick Landsbygdspartiet 3 450 röster. 

• Landsbygdspartiet är EU-kritiskt och förordar ett Swexit.

• Drivande i Norrköping är lantbrukaren Åke Karlsson från Krokek, som även sitter i styrelsen för länsförbundet och är förste suppleant i partistyrelsen på riksplanet.• Landsbygdspartiet oberoende bildades 2012 när Landsbygdsdemokraterna och Landsbygdspartiet gick samman. I valet 2014 kom partiet in i kommunfullmäktige i nio kommuner. 

• Störst är partiet i Svenljunga i Västergötland där de har 5 av 33 mandat i kommunfullmäktige. I Valdemarsvik och Kinda har partiet ett mandat vardera i kommunen. I riksdagsvalet 2014 fick Landsbygdspartiet 3 450 röster. 

• Landsbygdspartiet är EU-kritiskt och förordar ett Swexit.

• Drivande i Norrköping är lantbrukaren Åke Karlsson från Krokek, som även sitter i styrelsen för länsförbundet och är förste suppleant i partistyrelsen på riksplanet.