Inrikes.

2016-07-08 06:03
  • "Jag har respekt för dem som tycker att den är ful och inte behövs. Men det är väldigt många som tycker om den också", säger Niclas Palmqvist, projektledare för Wildfire.   Bild: Rickard Monéus
    "Jag har respekt för dem som tycker att den är ful och inte behövs. Men det är väldigt många som tycker om den också", säger Niclas Palmqvist, projektledare för Wildfire.
  • Wildfire invigdes i juni. Nästa vecka väntas publikrusning till attraktionen.  Bild: Rickard Monéus
    Wildfire invigdes i juni. Nästa vecka väntas publikrusning till attraktionen.

Oviss framtid för nyinvigda Wildfire

Så kunde den då komma igång till sist – Kolmårdens djurparks storsatsning, Wildfire, som är världens största berg- och dalbana i trä.  

Men hela vägen från idé till invigning har varit kantad av motgångar. Och nya rättsprocesser väntar inom kort. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Det var våren 2014 som djurparken gick ut och presenterade planerna på den nya åkattraktionen. Men snart började problemen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Djurparken satte grävskoporna i marken och började bygga fundamenten för anläggningen, redan innan de hade fått bygglov eller startbesked. 

– Vi tolkade inte det här som någon bygglovsfråga, men vi sökte ändå, efter samråd med kommunen, som anade att det skulle bli en kontroversiell fråga. Rätt eller fel, men så gjorde vi, säger Niclas Palmqvist, projektledare för Wildfire. 

Viteskrav på 880 000 kronor

Kommunen svarade med ett föreläggande och viteskrav på 880 000 kronor om inte marken återställdes. Senare gick politikerna emot tjänstemännen och sänkte vitessumman till hälften – en summa som parken också betalade. 

Kommunen beviljade bygglovet, men en rad närboende överklagade beslutet till länsstyrelsen. De oroades bland annat över hur ljud från anläggningen skulle kunna bli störande, och även ha negativ påverkan på djur- och fågellivet i området, och också djuren inne i parken. 

Låg efter med byggnationen

Länsstyrelsen underkände kommunens beslut och ansåg att miljöeffekterna av det nya bygget skulle riskera att bli så betydande att det inte skulle räcka med ett vanligt bygglovsförfarande. Det skulle krävas en detaljplan för området, ansåg de. 

Men en detaljplaneprocess är tidskrävande och djurparken låg redan efter med byggnationen. Så parken och dess ägare, Parks and resorts överklagade i sin tur till mark- och miljödomstolen. 

De gick på djurparkens linje och parken valde att ta risken och återuppta bygget, som nu hade legat nere i flera månader – trots att beslutet om bygglov inte hade vunnit laga kraft. 

– Har man en gång fått ett bygglov så får man börja bygga på egen risk. Men man kan bli tvungen att riva igen, om det inte skulle gå igenom, förklarar Susanne Eriksson, jurist på länsstyrelsen i Östergötland.  

Men de närboende valde att överklaga beslutet även till högsta instans. Och i november beviljade mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd. 

Under tiden har Kolmårdens djurpark skyndat på bygget för att hinna få det invigningsklart till midsommar. Men i sista stund fick premiären ställas in. 

Tillverkaren hade uppmärksammat ett fabrikationsfel på en cylinder i tågets bygelsystem. Djurparken hade testkört tågen utan att notera några problem, men valde att följa tillverkarens rekommendation och byta ut cylindrarna. 

– Vi fick skjuta upp premiären i åtta dagar. Ändå var det faktiskt inte många som hörde av sig och klagade eller ville ha kompensation. Men vi var snabba med att gå ut med information så det var inte många som åkte hit i onödan, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Nästa vecka väntas högtryck