Inrikes.

2017-12-29 06:00

Otillräckliga resurser bidrar till osäkra vägar

Bristfälliga transporter med farligt gods kör på våra vägar. En rad olika myndigheter har på pappret skyldighet att se till att säkerheten är på topp. Men i verkligheten saknas resurser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Statistiken för polisen, som har tillsynsansvaret för farliga godstransporter på vägarna, visar på problemet. Under de inspektioner som gjorts i Östergötland i år har nästan 18 procent fått anmärkningar. Några så allvarliga att bilarna inte fått köra vidare förrän åtgärder vidtagits. Men mörkertalet är stort. De poliser som har kompetens att genomföra tillsynen tvingas alltför ofta ut på vanliga akuta polisiära uppdrag och hinner inte med kontrollerna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svårt för polisen att hinna med

– Vi ska genomföra 910 kontroller varje år. I fjol hann vi med 377. I år är det lite bättre eftersom de två poliser med kompetens i Norrköping har fått förstärkning från nyutbildade poliser i Linköping. Fram till september har 420 kontroller gjorts men vi borde ha hunnit med 683.

– Just Norrköping drabbas värst eftersom det sker så många akuta händelser som kräver polisiära insatser, säger Per Lange, processamordnare för trafik i region öst Nyköping, och den som håller reda på statistiken kring de farliga transporterna genom Östergötland.

Stor samverkanskontroll

Nyligen genomfördes en stor samverkanskontroll i Norrköpings hamn där Kustbevakningen, Arbetsmiljöverket, polisen och räddningstjänsten fanns på plats. Bland annat kontrollerades det hur farligt gods hanterades vid lastning och lossning. Resurserna räcker för att genomföra sådana här kontroller två gånger om året trots att verksamheten i hamnen pågår dygnet runt, året om.

Maud Frej är så kallad ”farligt godsinspektör” på Kustbevakningen och hon ger tummen upp för hanteringen i hamnen vid den här kontrollen.

– I princip kan jag säga att farligt gods hanterades utan anmärkningar den här gången. Vi hittade däremot en del brister när det gäller hanteringen av annat gods, säger hon.