Inrikes.

2016-09-23 06:00
Löneutvecklingen för vårdpersonalen, som är ett kvinnodominerat yrke, är dålig. Både i Östergötland och resten av landet.  Bild: TT
Löneutvecklingen för vårdpersonalen, som är ett kvinnodominerat yrke, är dålig. Både i Östergötland och resten av landet.

Östergötland sämst på jämställdhet

En ny rapport från SKL visar att region Östergötland, tidigare landstinget, är sämst i Sverige på jämställdhet. Resultatet överraskar inte oppositionen som menar att det mest pratas jämställdhet men inte görs så mycket från majoritetens håll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

En rapport om jämställdheten i landstingen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att Region Östergötland är det landsting som presterar sämst på området. Mätningen har gjorts inom tre områden: politik och representation, landstingen som arbetsgivare och hälso- och sjukvård. Som arbetsgivare hamnar regionen på plats 19 av 21 och inom hälsa och sjukvård på delad 17:e plats med tre andra landsting. I den totala sammanställningen av de tre kategorierna hamnar Östergötland sist.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Minst jämställd vård

Inom kategorin hälsa och sjukvård har SKL jämfört landstingen inom flera olika behandlingsområden. Ett av de områden där Östergötland ger Sveriges minst jämställda vård är benskörhet, osteoporos. SKL har jämfört kvoten mellan män och kvinnor med benskörhetsfraktur som har fått behandling efter 6–12 månader. Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande för Osteoporosförbundet tycker att behandlingen över hela landet är för dålig. Hon framhåller att det nationella snittet för landstingen att behandla sjukdomen är 14 procent. 

– Det är en skandal att benskörhet är underbehandlat. Det finns ungefär 500 000 drabbade i Sverige och det är en kvinnosjukdom – varannan kvinna över 55 år har benskörhet och var fjärde man efter 60 år. Så ur ett jämställdhetsperspektiv är det kvinnorna som lider mest när osteoporosvården inte fungerar, framhåller hon. 

En av anledningarna till att vården av benskörhet är dålig är att det inte är ett specialistområde för läkare, och därför saknas det karriärmöjligheter, menar Lisa Keisu Lennerlöf. Hon förklarar att Osteoporosförbundet bland annat jobbar med att höja patienternas kunskap om den egna kroniska sjukdomen för att på så sätt kunna ställa krav på diagnos och behandling. 

– Osteoporosföreningen driver på i Östergötlands län för att förbättra situationen för de osteoporosdrabbade, säger Keisu Lennerlöf. 

Läs vidare på nästa sida: Hel del att arbeta vidare med