Inrikes.

2017-06-09 06:00
  • En ring markeras med penna runt cancern på huden inför en operation.­ Bild: Björn Larsson/TT
    En ring markeras med penna runt cancern på huden inför en operation.­
  • Solkrämsanvändandet ökar för varje år i Sverige.  Bild: Agnes Wikmark/TT
    Solkrämsanvändandet ökar för varje år i Sverige.
  • Bild: Audun Braastad/TT

Ökning av hudcancer störst i Östergötland

Antalet fall av hudcancer ökar i Sverige. Och enligt statistiken är ökningen allra störst i Östergötland.

Det visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen, som är från 2015.

Enligt Socialstyrelsen upptäcktes 66 nya fall i länet, per 100 000 invånare. I riket låg siffran på 40 fall per 100 000 invånare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– 2015 var en all time high i Östergötland. Men det är en ganska liten mängd patienter som trots allt har malignt melanom. Variationen kan svänga en hel del i den här statistiken. Det är inte säkert att det är så att det var ett år med ”mycket hudcancer” utan det upptäcktes helt enkelt många fall det året. Nu är det färre igen, förklarar Eva Ljunggren, verksamhetschef för hudkliniken i Region Östergötland.

Flera bakomliggande orsaker

Den allmänna utvecklingen av hudcancer i Sverige är dock dyster. Hudcancer är den cancerform som ökar allra mest – med 6 procent om året. En av orsakerna är att vi lever längre och därför har fler år på oss att utveckla hudcancer. En annan att vi vistas mindre i solen generellt, men mer intensivt när vi väl gör det. Det gör att huden inte hinner anpassa sig till solen.

Till hudkliniken i Region Östergötland kommer runt 5 000 tumörremisser per år.

– Så länge vi har de solvanor vi har så ökar ju den här formen av hudförändringar. Det tar många år att bryta trenden; att sola mindre och smörja sig mer, så att ökningen planar ut, säger Eva Ljunggren.

Vilken typ av hudcancer som är allra vanligast kan hon inte svara på, men den mest oroväckande formen är malignt melanom.

– De är en allvarlig form av hudcancer och de är ju inte alltid möjliga att bota, säger Eva Ljunggren.

Det görs en hel del förebyggande kampanjer i Sverige, berättar Eva Ljunggren, men än så länge märks de inte i statistiken.

– Vi vet att man är lite bättre på att smörja in sig, man går inte ut i solen mitt på dagen, man skyddar sig med kläder och man undersöker sin hudkostym på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon.

Orsaken till våra dåliga solvanor tror Eva Ljunggren är flera. Det kan handla om vårdslöshet och att en bränner sig rejält i solen och får akuta skador, eller ett långvarigt intensivt solande.

– Det här långsamma år ut och år in när man fyller på och fyller på med sol och till slut så pallar inte hudcellerna med det och då bildas det cellförändringar och hudcancer. Som alla bruna fläckar på huden. De beror ju på långvarigt solande. Sådant ser du inte i dag utan de kommer om 10 –15 år, säger Eva Ljunggren.

Hon menar även att kulturen kring vad som är snyggt måste förändras och hoppas på att vi ska lämna solsprejer och brun utan sol-krämer bakom oss och gå mot ett synsätt där blek hud också ses som vacker.

Tidiga symptom

De första symptomen på hudcancer är en hudförändring. Den kan vara nyuppkommen eller så kan det vara en befintlig fläck som har förändrats.

– Den kanske ändrar färg, eller har flera färger, börjar blöda, kliar eller besvärar, säger Eva Ljunggren.

Vid misstankar om hudcancer vänder du dig till vårdcentralen för en primärbedömning.

– Många vårdcentraler tar också bilder som de sedan skickar med en konsultation till en specialist som avgör om det är något man ska titta närmare på eller inte göra något med, säger Eva Ljunggren.

Malignt melanom

Omkring 500 personer dör varje år av malignt melanom i Sverige. Jämfört med på 90-talet är det en ökning. Då avled omkring 350 personer av sjukdomen årligen. Men samtidigt som fler dör av malignt melanom har också chanserna att överleva ökat. I dag blir 90 procent av dem som insjuknar friska.

 

Skydda dig!

Undvik att vara ute i solen mellan 11 och 15.

Vistas gärna mycket utomhus, men undvik att sola aktivt.

Skuggan är din vän – använd ­parasoller och liknande.

Behåll kläderna på. T-shirt och keps skyddar effektivt mot solskador.

Smörj ordentligt. Efter att du har haft på ett rejält lager solkräm, vänta 20 min och smörj dig sedan igen. Först då ger krämen ett bra skydd.

Källa: www.1177.se