Inrikes.

2016-08-26 06:01
  • Sverker Spaak, ansvarig återvändarprocessen Migrationsverket: "Många har försvunnit av dem som har avvisats från boendena. Antagligen lever de illegalt i Sverige." Bild: Åke Lindgren
    Sverker Spaak, ansvarig återvändarprocessen Migrationsverket: "Många har försvunnit av dem som har avvisats från boendena. Antagligen lever de illegalt i Sverige."
  • Kyrkan i Norrköping har märkt en tydlig ökning av asylsökande som behöver hjälp under sommaren. Något som kopplas till de nya reglerna. Bild: Åke Lindgren
    Kyrkan i Norrköping har märkt en tydlig ökning av asylsökande som behöver hjälp under sommaren. Något som kopplas till de nya reglerna.
  • Allt fler flyktingar som får avslag gömmer sig  i stället för att resa tillbaka hem. Bild: Åke Lindgren
    Allt fler flyktingar som får avslag gömmer sig i stället för att resa tillbaka hem.

Nya asyllagen ökar trycket på kyrkan i Norrköping

Asylsökande som får avslag och ska utvisas blir av med både boende och ekonomiskt stöd med omedelbar verkan från den 1 juni. Lagändringen är en av flera nya regler som har införts under sommaren och nu börjar den märkas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Det har ökat trycket hos oss, säger P-O Engström, diakon i S:t Olofs församling i Norrköping. Det har varit en markant ökning av hjälpsökande under sommaren och fler väljer att gå under jorden.

 – Många med avvisningsbeslut har lämnat boendena och försvunnit, bekräftar Sverker Spaak, ansvarig på Migrationsverket för återvändarprocessen. Vart vet vi inte, men sannolikt gömmer de sig.

2 500 personer

För dagen är det 2 500 personer som berörs i hela landet. Av dem har cirka 1 000 försvunnit.  Av de som kom under den stora flyktingvågen i höstas väntar dock de flesta fortfarande på besked. Bara i Norrköping finns ungefär 1 600 personer som väntar på asylbesked. Av dem är 127 ensamkommande barn.

 – Tanken med lagändringen från den 1 juni är att tvinga de som har fått avslag att resa hem, säger Sverker Spaak. Så här i inledningen är det många som berörs, eftersom en del har stannat kvar länge – ibland i flera år, trots utvisningsbeslut.

 Lagändringen innebär att den som aktivt hjälper till med återresan får bo kvar på asylboendet och får biljetten hem betald av Migrationsverket. Det gäller bara ensamstående. Ensamkommande barn och barnfamiljer berörs inte.

– Den som inte samarbetar förlorar boende, biljett och ekonomiskt stöd, säger Sverker Spaak.

 – De som gömmer sig är i en stor gråzon och har ett vidrigt liv, säger P-O Engström. Det krävs kontakter, oftast släkt. De jobbar svart under bedrövliga förhållanden, ofta anställda av någon släkting. De vill inte hem. De är rädda för sina liv.

– Inte sällan handlar det om ekonomiska skäl, fortsätter han. Trots att livet som gömd är eländigt, tycker de att det är bättre än hemma. De ser ingen framtid där för sig själva och sina barn. De ser ingenting. En del vill ta livet av sig.

Valt att samarbeta

 Några har trots allt valt att samarbeta och åkt eller är på väg att åka hem. I bästa fall kan de då också få återvändarbidrag när de väl är på plats i hemlandet, 30 000 kronor per vuxen och hälften för barn. Antalet beviljade återvändarbidrag har ökat kraftigt i år.

Andra vägrar i stället att lämna sina boenden. Migrationsverket måste då lämna in ansökan om avhysning hos Kronofogden. I dag handlar det om cirka 300 i hela landet varav kanske två i Norrköping.

– Hittills har vi bara avhyst någon enstaka, säger Fredrik Olsson, verksjurist hos Kronofogden. De flesta har vi inte hunnit med.

Läs vidare på nästa sida: Två månaders process

Läs vidare på nästa sida: Två månaders process