Inrikes.

2017-08-11 06:00
  • En stor del av det ökade trycket på beroendekliniken utgörs av ungdomar, berättar vårdenhetschefen Jesper Zandén. Bild: Johan Ekfeldt
    En stor del av det ökade trycket på beroendekliniken utgörs av ungdomar, berättar vårdenhetschefen Jesper Zandén.
  • Beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset får ta emot allt fler patienter. På två år har tillströmningen ökat med 26 procent. Bild: Johan Ekfeldt
    Beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset får ta emot allt fler patienter. På två år har tillströmningen ökat med 26 procent.

Nu ökar trycket på beroendekliniken

Allt fler söker sig till Vrinnevisjukhusets beroendeklinik. Och det är framför allt unga missbrukare. Bakom ökningen finns en liberalare syn på droger kombinerat med att drogerna finns bara ett klick bort på internet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vårdenhetschefen Jesper Zandén på beroendekliniken i Norrköping uppger att tillströmningen av personer med missbruk blir allt större, även om han inte har de allra senaste siffrorna.

– De senaste två åren har patienttrycket ökat med runt 26 procent hos oss. Det är en ganska radikal ökning, och framför allt är det många ungdomar upp till 26 år som har kommer hit, säger Jesper Zandén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Beräkningen gäller även de unga som kommer i kontakt med Moamottagningen inne i stan, som vänder sig till personer till och med 25 års ålder. I ökningen finns alla samhällsklasser representerade. Dock kan man inte spåra någon överrepresentation av ensamkommande flyktingbarn, vilket har rapporterats från en del andra håll.

– De allra flesta kommer inte via oss först utan belastar också övriga sjukvården. Många har somatiska problem och det finns en stor samsjuklighet med psykiatrin, säger Jesper Zandén.

Lättare få tag på droger i dag

Beroendeklinikens verksamhetschef Ursula Thienemann framhåller att narkotikamissbruket har förändrats de senaste åren.

– Det finns så mycket konstiga droger i dag. Förr tog man en sorts preparat, i dag blandar man hej vilt. Och det här gäller även dem du ser på parkbänkarna. Förr drack de bara alkohol, i dag är det också andra saker, säger hon.

Enligt Ursula Thienemann har det blivit lättare att komma över droger. Inte bara på grund av internet, utan också därför att det skrivs ut mera läkemedel i dag som kan leda till ett missbruk.

Hon ser framför allt tre orsaker till det utbredda narkotikamissbruket.

– Dels har samhället förändrats, och ungdomar har svårt att få jobb, dels är drogerna mer lättillgängliga än förr när man behövde ha sin langare i gathörnet. Och sedan råder det också en liberalare syn på droger i dag, som att ”cannabis är väl inte så farligt”.

För några år sedan talades det mycket om olika nätdroger i Norrköping, inte minst MDPV.

– De här preparaten försöker ofta efterlikna de vanliga drogerna, men du vet aldrig vad du får. MDPV dog ju folk av här i Norrköping, men missbrukarna lär sig och i dag är drogen inte lika vanlig.

”Önskar alltid mera resurser”

Förra sommaren var man tvungen att hålla slutenvårdsavdelningen stängd. I år har den kunnat vara öppen.

– Naturligtvis önskar man sig alltid mera resurser. Men vi har ändå haft politiker som har gett oss resurser till missbruksvården och vi har en bra samverkan med socialtjänsten, polisen och kriminalvården, säger Ursula Thienemann.

Även om patienttrycket på beroendekliniken ökar, märks inte någon motsvarande ökning i polisens statistik över anmälda narkotikabrott under de senaste fem åren. Antalet anmälda narkotikarelaterade brott i Norrköping har under perioden legat på omkring 2 000 per år.

Poliskommissarie Pierre Gunnarsson påpekar dock för ETC Norrköping att narkotikabrott i princip endast upptäcks genom polisens egen spaning och egna ingripanden, och att siffrorna därför snarare speglar rättsväsendets prioriteringar och inte den faktiska narkotikabrottsligheten.

Beroende-
kliniken i Norrköping

Avdelning 28 har sex vårdplatser för slutenvård för bland annat abstinens­behandling och nedtrappning av läkemedel.

Beroendejouren har öppet dygnet runt och erbjuder stöd och råd.

Beroendemottagningen är en tidsbokad öppenvårdsmottagning för bedömning, utredning och behandling.

Moamottagningen på Repslagaregatan vänder sig till ungdomar och vuxna upp till 25 år. Dit kan även föräldrar vända sig, liksom personal inom till exempel socialtjänst, skola och polis.