Inrikes.

2016-08-12 06:06
 • Delar av kvarteret Niten har renoverats, och ytterligare etapper återstår. Men här har   hyresgästerna inte kunnat välja olika nivåer på renoveringen. Hyreshöjningarna ligger kring 50 procent efter renoveringarna. Foto: Anna Mi Skoog
  Delar av kvarteret Niten har renoverats, och ytterligare etapper återstår. Men här har hyresgästerna inte kunnat välja olika nivåer på renoveringen. Hyreshöjningarna ligger kring 50 procent efter renoveringarna. 
 • "Det är ju inte bara en lägenhet som det handlar om. Det är ju faktiskt någons hem. Det tror jag ofta att man glömmer bort", säger Jenny Hansen som är vice ordförande för Hyresgästföreningen lokalt i Norrköping. Bild: Privat
  "Det är ju inte bara en lägenhet som det handlar om. Det är ju faktiskt någons hem. Det tror jag ofta att man glömmer bort", säger Jenny Hansen som är vice ordförande för Hyresgästföreningen lokalt i Norrköping.
 • "De flesta är ju inte hjälpta av att få välja mellan en hyreshöjning på 50 eller 70 procent. Det behövs ett lågprisalternativ också", menar Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region sydost. Bild: Sara Anderberg
  "De flesta är ju inte hjälpta av att få välja mellan en hyreshöjning på 50 eller 70 procent. Det behövs ett lågprisalternativ också", menar Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region sydost.

Norrköpingsbor får inte välja nivå på renovering

Lyx, lagom eller bara basrenovering? På många håll i landet har hyresgäster getts möjlighet att själva bestämma nivån när deras bostäder ska renoveras – och därmed också påverka storleken på hyreshöjningen. Men i Norrköping praktiseras inte den modellen.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Dyra och omfattande renoveringar med påföljande hyreshöjningar får till följd att många tvingas flytta från sina hem och söka sig till områden där man inte renoverar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det skapar ett slags socialt system vi inte vill ha, med dåliga områden. Men vi riskerar ändå att hamna där bakvägen, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region sydost. 

Dyra renoveringar gynnas också av den rådande bostadsbristen som är stor på många håll, bland annat i Norrköping. 

– Det är då som bolagen har möjlighet att göra så här. Annars skulle ju folk kunna välja att bo någon annanstans. Men finns det inga alternativa bostäder att flytta till, så är ju folk pressade att bo kvar och acceptera hyreshöjningarna, säger han. 

Från Hyresgästföreningens sida försöker man driva på för att hyresgäster i stället ska kunna välja mellan olika nivåer av renovering, och därmed kunna styra vilken hyreshöjning man får, och kunna bo kvar där man vill. 

– Men vi har inte kommit ända fram, säger Björn Johansson. 

Först ut i landet

Bostadsbolaget Sigtunahem var först ut i landet, och har fått ge namn åt den modell som innebär att hyresgäster får flera olika nivåer att välja mellan – en lägstanivå där hyreshöjningen stannar på 10–15 procent, en mellannivå och en högstanivå. 

I dag har modellen spritts till flera kommuner. 

Bostadsstiftelsen Platen i Motala prövade tre olika nivåer i samband med en renovering. 

– Det visade sig att alla hyresgäster valde den lägsta nivån. Och bolaget tog lärdom av det och gjorde inga lyxrenoveringar, berättar Björn Johansson. 

Inget bolag kör fullt ut

Men i Norrköping finns inget bolag som tillämpar modellen fullt ut. 

Vissa bolag ger dock två olika alternativ för hyresgästerna att välja mellan. 

Så var exempelvis fallet när Hyresbostäder renoverade i Ljura. 

– Men ofta blir ju båda valen för dyra. De flesta är ju inte hjälpta av att få välja mellan en hyreshöjning på 50 eller 70 procent. Det behövs ett lågprisalternativ också, menar Björn Johansson. 

Jenny Hansen är vice ordförande för Hyresgästföreningen lokalt i Norrköping och också ledamot i hyresnämnden. 

Hon är själv hyresgäst hos ett privat bostadsbolag i Norrköping. 

Få välja nivå själv

Både som hyresgäst och som representant för Hyresgästföreningen tycker hon att det vore bra med ett system där hyresgästerna i större utsträckning får välja nivå på renoveringen. 

Men hon ställer sig också kritisk till att bolagen tar ut så stora hyreshöjningar efter renovering. 

– De vill oftast ha tillbaka insatsen direkt och låta pengarna gå till vinster, i stället för att låta hyresgästerna betala det under längre tid, påpekar hon. 

Hon ställer sig också tveksam till om hyresgäster verkligen vill ha den höga standardnivå som bolagen tillämpar. 

Läs vidare på nästa sida: Tvingats bort

Läs vidare på nästa sida: Tvingats bort